Inni kávét, borokat, pálinkákat. A kávé azért fontos, mert az is saját. Ausztráliai, dél-amerikai és afrikai kávék keveréke. Használati utasítást is kapunk mellé. Azt mondják a Matheus munkatársai, egy percen belül meg kell inni, mert akkor nincsen se koffein, se csersav, csak tiszta, selymes íz.
A borokat – Malatinszky Csaba villányi és a gróf Buttler egri borait – most nem kértük, a friss Huneszt-érmes pálinkákat iszogattuk inkább, s a kóstolások közt mangalicakolbászos és szürkemarhából készült tatárbifsztekes katonákat eszegettünk. A pikáns húskrémhez hatvanfokos almapálinkát is kevertek a fűszerek mellé. Valaki szintén hatvanfokos feketeribiszke-pálinkát ivott utána, s aztán kijelentette: ez dehogyis ribiszke, ez borspálinka! Na, ezt nekünk is ki kellett próbálnunk, bár a Hundeszt-díj-kiosztójáról már ismertük. Máthé Csaba akkor azzal kínálta, hogy ugye, nem is érződik, hogy milyen erős, egészen behízelgő az íze. Ezért hölgyeknek is való. Bólogattunk, hogy tényleg, de közben arra gondoltunk, nem biztos, hogy ennek a könnyedségnek jó vége lesz. Főként, mert délelőtt volt a kóstolás.
Na de most a Matheusban volt időnk, hogy elterüljünk a hatalmas bőrfotelekben, nyakon csípjünk egy bifsztekes falatot, leküldjük, s rákortyoljuk a pálinkát. Aki persze a nyers gyümölcsöt is kóstolta már, az tudja, szinte keserű, rejtelmesen sötét ízű is tud lenni ez a többnyire fagylaltként, szörpként, lekvárként agyoncukrozott bogyófürt, de most, a tatár friss borsízével összeeresztve, újra megmutatja, mire képes. A második korty után az én számban is „borspálinkává” változik. És ez csak egyetlen változat a különös, felfedezésre váró ízharmóniák közül. Meglehet, a fekete ribiszke a fentiek miatt az ínyencpálinkák közé számít, de Földváry Zoltán, a Matheus munkatársa szerint akadnak olyan testvérei is, például az alma, a meggy, a barack, amelyeket annak is érdemes kínálni, aki nem szokott alkoholt inni. Furcsa módon ebből a nézőpontból még a szilva sem számít „bevezető” pálinkának, hiszen sokan nincsenek hozzászokva sem a nyers gyümölcsök ízéhez, illatához, sem a régi házi pálinkákhoz. Viszont akadnak, akik mesterséges aromákhoz viszonyítanak, mivel ezekkel már találkoztak.
Van tehát min dolgozni pálinkafőzőnek és vendéglátónak. Matheusék a jövőben házi szörpökkel, süteményekkel, aszalt gyümölcsökkel hozzájárulnak a minél élvezetesebb íz- és illatkorrigáláshoz, egyelőre csokis brownie-juk van. Pálinkához nem rossz.

Zöldhulladék égetése: ennyibe kerülhet, ha megszegjük a szabályt