Gyorsított kifizetés a BKV-nál

Regőczi Miklós, a BKV volt vezérigazgató-helyettese egy lapunk birtokába jutott belső feljegyzés szerint 2007 decemberében arra utasította a közlekedési cég pénzügyi főosztályát, hogy gyorsítsák meg egy 12 milliós számla kifizetését.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 06. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dolog több szempontból is különös, mivel a „sürgetés” egyrészt a teljesítés után mindössze néhány nappal és a számla fizetési határideje előtt mintegy két hónappal történt, másrészt a számla mögötti szerződés része annak a feljelentéscsomagnak, amelyről elsőként írtunk február 17-én. Az egyik gyanús szerződést azzal a Sportlife Média Kft.-vel kötötte a BKV, amely 11 940 000 forintért szervezte meg a közlekedési cég Mikulás-napi rendezvényeit 2007-ben, és amelynek kapcsolattartója egyébként sem ismeretlen szereplője a BKV-ügyeknek. Megszereztük a két cég közötti vállalkozói szerződést is, amelyből kiderül: a Sportlife kapcsolattartója Mátay László volt, aki több szálon kapcsolódik a BKV-botrányhoz. Mátay – aki a Stop.hu portál főszerkesztője volt – annak a Horváth Évának az élettársa, aki a BKV-ügybe belebukott MSZP-s Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes sajtósaként tevékenykedett.

*

Horváth ráadásul ma már a BKV-ügy egyik szabadlábon védekező gyanúsítottja is, akit bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsít a rendőrség. A nyomozók szerint úgy vett fel a BKV-tól több mint 24 millió forintnyi munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen semmilyen munkát nem végzett.
Azonban nemcsak Horváthot, hanem időközben Mátayt is gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók, miután január végén Kocsis István, a BKV vezérigazgatója többek között az újságíró saját cégét is érintő feljelentéseket tett. A Fotó, Film, Video és Dokumentumfilm (FFVD) Bt.-vel először 2007. április 27-én kötött megállapodást az akkor még Antal Attila által vezetett közlekedési társaság a gyereknapi mosolyellenőr-akció megszervezésére, amelyért 11 millió forintot fizettek.
Utóbbi szerződés tárgyának és összegének felidézése azért is érdekes, mert néhány hónappal később a Sportlife által kötött Mikulás-napi rendezvényhez kapcsolódó szerződés tárgya és összege kísérteties hasonlóságot mutat: itt is „mosolyellenőrök” utaztak meghatározott időpontokban a BKV járatain (naponta harmincezer forintba került egy hosztesz négy és fél órás alkalmazása), csak éppen Mikulás-jelmezre húzták az ellenőri karszalagot (ami egyébként ötezer forintba került darabonként), és a BKV által kifizetett összeg is szinte fillérre pontosan megegyezik a korábban Mátay cégének átutalttal. Mindezt írhatnánk akár a véletlen számlájára is, csakhogy a cégbírósági adatok szerint az újságírónak semmilyen kapcsolata sem volt az akkoriban sportreklámjogokat is értékesítő céggel, amelynek néhány hónappal később lemondott ügyvezetőjét 2008-ban, egy zsarolási ügyet követően megtámadták és megkéselték.
Természetesen szerettük volna megismerni a titokzatos kapcsolat hátterét, de Mátay László – miután először tagadta a sportlife-os ismeretséget – lapunknak csak anynyit mondott, hogy nem akar válaszolni semmilyen ezzel kapcsolatos kérdésre. – Az ügyvédem ezt kérte, és én megfogadom a tanácsát – tette hozzá. Tomasitz István, a BKV jogi igazgatója lapunknak elmondta: „jelenleg nem bevett szokás”, hogy hasonló összegű számlák kifizetését a cég vezetői megsürgessék. – Előfordulhat, hogy a halaszthatatlan, kisebb öszszegű számlák 60 napos határidejére rövidítést kérjenek, de azt minden esetben engedélyeztetni kell, az pedig, hogy konkrét átutalási időpontot jelöljön ki a kérelmező, ma nem fordulhat elő – tette hozzá a jogász. A hűtlen kezeléssel gyanúsított Regőczi – aki korábban MSZP–SZDSZ színekben önkormányzati képviselő is volt Székesfehérvárott – február elején előbb házi őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.