Hagyó Miklós csak levélben válaszol

Nem tudta meghallgatni Hagyó Miklóst a BKV korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására alakult fővárosi bizottság, miután a volt főpolgármester-helyettes tegnap ígérete ellenére nem jelent meg a testület előtt. A szocialista politikus pénteken ad írásbeli válaszokat a testület kérdéseire – most legalábbis ezt üzente.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy órával a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság ülése előtt Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes robbantott: levélben arról értesítette György Istvánt, a testület fideszes elnökét, hogy korábbi ígérete ellenére mégsem jelenik meg a testület előtt. Döntését azzal indokolta, hogy György a Duna TV-nek adott keddi nyilatkozatával „megrendítette a bizottság eljárásának tárgyilagosságába vetett hitét”. György kedden arról beszélt, hogy a BKV-botrány egy, a kormánytól induló és a közüzemi cégek vezetőségéig, menedzsmentjéig elérő működési modell, amelynek célja a szervezett pénzkimentés.
*
Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatójának a Magyar Nemzetben megjelent interjújára hivatkozva emlékeztetett arra is, hogy Hagyó neve el is hangzott akkor, amikor a pénzosztásról beszéltek.
Hagyó tegnapi levelében úgy fogalmazott, hogy nem kíván olyan bizottsági eljárásban „biodíszletként szerepelni, amelynek szembetűnő célja nem az igazság kiderítése, hanem egy politikai prekoncepció igazolása”. A György István által feltett 23 írásbeli kérdést a szocialista politikus ígérete szerint péntekig írásban válaszolja meg, de azt nem lehet tudni, hogy erre Magyarországon kerül-e sor.
Korábban megírtuk, Hagyó budai ingatlanját lányának ajándékozta, sőt, érdi házát, párttársának, Tóbiás József frakcióvezető-helyettesnek és feleségének adta el. E hírek nyomán a sajtó arról cikkezett, hogy a volt szocialista főpolgármester-helyettes Dél-Afrikába vagy Dél-Amerikába menekülhet egy esetleges ellene indított büntetőeljárás elől.
Hagyó csak ürügyet keresett arra, hogy ne kelljen megjelennie a vizsgálóbizottság előtt – mondta tegnap György István, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese a meghallgatást követő sajtótájékoztatón. A fideszes politikus közölte, Hagyó Miklós volt az egyetlen aktív politikus, aki nem tisztelte meg a közgyűlés vizsgálóbizottságát azzal, hogy elmegy az ülésére, annak ellenére, hogy erre legalább három alkalommal ígéretet tett. A testület elnöke visszautasította Hagyó vádjait, és emlékeztetett egy folyosói pletykára, amely szerint Hagyó már kedden délután közölte Burány Sándorral, az MSZP fővárosi elnökével, hogy nem megy el a meghallgatásra. Burány korábban azt mondta, Hagyó csak szerda késő délelőtt tájékoztatta erről a döntéséről, de arra kérte, hogy valamilyen formában mindenképpen válaszoljon a bizottság kérdéseire. Szerettük volna feloldani a két különböző dátum közötti ellentmondást, illetve megtudni azt is, hogy történt-e bármiféle nyomásgyakorlás az MSZP részéről, hogy Hagyó ne jelenjen meg a vizsgálóbizottság előtt, de Burány Sándor lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre. Az MTI-vel mindenesetre annyit nyomatékosított, Hagyó Miklós semmilyen párttisztséget nem visel, politikai egyeztetési kötelezettségünk nincs.
Az eseti testület tegnap végül csak Garadnai Andrást, a BKV volt igazgatósági elnökét hallgatta meg. Garadnai elmondta, hogy éveken keresztül rendszeres kapcsolatban állt Vajda Pállal, az előző ciklus szocialista városüzemeltetési főpolgármester-helyettesével és Aba Botonddal, a BKV korábbi vezérigazgatójával is, de utódjaik, Hagyó Miklós és Antal Attila ezt a rendszert „nem szívesen akarták működtetni”. Szerinte a BKV igazgatósága jogszerűen gyakorolta az ügyvezetést, tevékenységét a szakmaiság jellemezte s nem volt tudomása a közlekedési cég szerződéskötési és végkielégítési gyakorlatáról, valamint a BKV politikai irányításáról sem. Az MDF-es Hock Zoltán javaslatára a testület kéri Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester tájékoztatását arról, hogy a városvezető fenntartja-e a korábban a bizottság előtt elmondottakat, miszerint semmilyen formában nem utasította közvetlenül a BKV menedzsmentjét. György István, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese tegnap közölte, hogy információik szerint a kormány is „kitáncolt” a BKV finanszírozásáról szóló szerződés mögül. Ismert, Demszky Gábor főpolgármester a BKV hosszú távú finanszírozásának feltételeiről szóló szerződés több pontjának módosítását kérte Oszkó Péter pénzügyminisztertől.

Visszaélés? A vajdasági illetőségű Vajda Adriana állítja, visszaéltek a nevével, semmit sem tud a BKV fénymásolóinak átvizsgálásával korábban közel húszmillió forintért megbízott Optimismo Kft.-ről – hangzott el a Duna Televízió egyik műsorában. A cégbíróság adatai szerint viszont a fiatal lány az időközben megszűnt kft. tagja volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.