Hagyó Miklós mindent tagad

Hagyó Miklós, a BKV-t korábban felügyelő volt MSZP-s főpolgármester-helyettes tagadja, hogy csaknem 70 millió forintot kapott volna a cég gyanús szerződéseiből, s állítja, nem adott politikai utasításokat sem. Az önkormányzati vizsgálóbizottsághoz intézett levelében azt nem cáfolta, hogy Mesterházy Ernővel közösen állapodtak meg a fővárosi cégekhez delegált személyekről.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem Balogh Zsolttól, sem mástól soha, semmilyen formában, sem a hivatalban, sem máshol, sem dobozban, sem táskában nem vettem át és nem fogadtam el „bűnös” pénzt – olvasható Hagyó Miklós tegnapi levelében, amelyet György Istvánnak (Fidesz), a BKV gyanús ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság elnökének és lapunknak is elküldött. Hagyó ígérete ellenére szerdán nem jelent meg a testület ülésén, csak annyit üzent, hogy a György által feltett 23 kérdésre péntekig írásban válaszol. Ezt betartotta, leszögezve levelében, hogy Hatvani Szabó Jánossal jó emberi kapcsolatot ápolt, de soha senkinek nem adott felhatalmazást, hogy a nevében és helyette eljárjon. Állítása szerint a ma már gyanúsított Lelovics Ottó és Horváth Éva sem kapott tőle feladatot arra, hogy a BKV vezetőségénél felvegyék a kapcsolatot vagy utasításokat közvetítsenek. Ismert, Balogh Zsolt volt megbízott BKV-igazgató lapunknak adott interjújában Hagyó mindhárom munkatársára nézve terhelő információkat közölt.
Hagyó levelében emlékeztetett arra, hogy 2008 februárjában az SZDSZ-es Demszky Gáborral és Ikvai-Szabó Imrével közösen írták alá azt a – fővárosi cégeknek küldött – levelet, amelyben közölték: „minden eszközzel elejét kell venni, hogy felhatalmazással nem rendelkező személyek szóbeli vagy írásbeli utasítást adjanak.” Amint azt megírtuk, a szocialista politikus akkor és most is hallgatott arról, hogy e levélhez az iktatószámok alapján kapcsolódik egy másik, amelyben Demszky épp Hagyót szólítja fel arra, hogy a hozzá telepített képviseleti jogot ne delegálja tovább.
Hagyó viszont azt állítja, nem fogalmazott meg a BKV vezetése felé személyt vagy külső céget preferáló kérést. Csakhogy emlékezete nem először működik szelektíven: január 28-án lapunk hozta nyilvánosságra azt a belső feljegyzést, amelyben főpolgármester-helyettesként 2008-ban arra „kérte” a BKV vezetését, hogy mielőtt bármilyen változást kezdeményeznek a társaság szervezeti felépítésében, azt vele előzetesen közöljék.
– Demszky Gábor főpolgármester úrral jó munkakapcsolatban voltunk – írta Hagyó. Állítása szerint egyedi ügyekben nem kapott instrukciókat és utasításokat az SZDSZ-es városvezetőtől. Hagyó nem tagadta, hogy a fővárosi cégekhez delegálható személyekről Mesterházy Ernővel közösen állapodtak meg. A BKV végkielégítési gyakorlatával kapcsolatos kérdésekre Hagyó úgy válaszolt, egyrészt tájékoztatást kért ezzel kapcsolatban a BKV vezérigazgatójától, másrészt Tótfalusi György volt igazgatósági elnöknek is írt levelet az ügyben. Politikusként természetesen van felelősségem – ismeri el Hagyó, de mivel szerinte mindenben törvényszerűen járt el, ezért nem lehet jogi felelőssége. Az MSZP budapesti elnöke, Burány Sándor egyébként tegnap kérdésre válaszolva nem védte Hagyót, hanem azt hangoztatta, reméli, be tudja bizonyítani mentegetőző állításait.

Antal fizetés nélkül. Elfogyott az idei évre kiadható szabadsága Antal Attilának, a Vértes Volán vezérigazgatójának, aki a BKV-val kapcsolatos ügyek miatt házi őrizetben van, ezért március 22-től 26-ig fizetés nélküli szabadságot kapott – közölte a vállalat. A cég közgyűlése március 26-án várhatóan döntést hoz foglalkoztatásáról. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.