Önmagával versenyzett a Sagem Kft.?

Minimum gyanús körülmények között indult és nyert a Sagem Kft. az erdészetek egységes informatikai rendszerének felépítésére kiírt közbeszerzési eljáráson. A beruházás óriási késésben van, ám eddig 570 milliót fizetett ki az állam.

Dénes Zoltán
2010. 03. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a kivitelezése botrányos az Egységes Erdészeti Vállalatirányítási Rendszernek (EEVR), hanem már a több mint 1,7 milliárd forintos állami beruházásnak a közbeszerzési kiírása és annak lebonyolítása is gyanús körülmények között zajlott le. A cégbírósági nyilvántartásból és az Opten nevű céginformációs rendszerből igen érdekes ügyek derültek ki. Egyrészt feltételezhető, hogy a beruházásra 2008. július harmincadikán kiírt közbeszerzési eljáráson a Megatrend Zrt. azért nem indult, mert az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal 2008-ban több végrehajtást is elrendelt a céggel szemben. A társaság tulajdonos-vezérigazgatója viszont lapunknak azt állította, hogy a Megatrend azért nem indult önállóan, mert manapság Magyarországon egy multinacionális cég sokkal nagyobb eséllyel indulhat a közbeszerzéseken, még ha az igazi munkát végül magyar alvállalkozókkal is végezteti. Adatgyűjtésünk során kiderült, hogy csak a Sagem Kft. mintegy ötmilliárd forintnyi közbeszerzést nyert meg 2008 és 2009 során.
Úgy tűnik, az erdészeteknél zajló beruházás esetében is az történt, hogy a francia multinacionális cég hazai leánya, a Sagem Kft. csak a nevét adta a beruházáshoz, a munka dandárját két magyar alvállalkozójának kellett volna elvégeznie. Mindez azért érdekes, mert a közbeszerzési eljárás során a Sagem nem nevezte meg alvállalkozóit, legalábbis azok neve nem szerepel az eljárás eredményéről szóló tájékoztatóban. Márpedig szerepeltetésük kötelező lett volna, hiszen a törvény előírja, hogy amennyiben a pályázó a munka értékének több mint tíz százalékát alvállalkozóval végezteti el, akkor azt meg kell nevezni.
Nem ez az egyedüli furcsaság a közbeszerzési eljárással kapcsolatban. A valamivel több mint kétmilliárd forintra becsült beruházás tenderén a Sagem Kft. mellett ugyanis érdekes módon nem a legnagyobb vállalatirányítási rendszerfejlesztőket, az Oracle-t, az SAP-t vagy a GriffSoftot találjuk, hanem a piacon alig ismert Molaris Kft. nevű cégecskét. Ez már önmagában érdekes, hiszen egy kétmilliárd forintos lehetőség feltételezhetően már a multinacionális cégek érdeklődését is kiváltaná. Szakemberek szerint a nagyok távolmaradásának oka az lehetett, hogy már a pályázati anyagban látható volt, melyik cég ügyviteli szoftverére írták ki a tendert.
Ha mindez nem elég, egy újabb meglepetés érheti a figyelmes érdeklődőt, ha megnézi, mi történt a Molaris Kft.-vel azt követően, hogy „elbukott” a pályázaton. A társaságot Nagykovácsiban 2006 augusztusában jegyezték be. Az EEVR-pályázat kiírása előtt egy hónappal új fióktelepet jelentett be a cégbíróságon, amelynek címe megegyezik a Sagem Kft. telephelyének címével. A budapesti, Montevideó utca 16. szám alatt található iroda végül mindkét cég telephelyévé vált, mégpedig 2009. május 9-én, ugyanazon a napon, amikor a Molaris Kft.-be beszállt egy ciprusi bejegyzésű társaság. Elgondolkodtató, hogy a ciprusi cég többségi tulajdonszerzésével egy időben kerül a két cég egy címre, vagyis feltételezhető, hogy a Sagem Kft. állhat a ciprusi társaság mögött. Tavaly december közepén végül, a Molaris Kft. tagjainak kezdeményezésére, már el is indították a Molaris Kft. végelszámolását. A mór megtette kötelességét, a mór mehet – legalábbis úgy tűnik, eszerint jártak el.
Összefoglalva kijelenthető, hogy a közbeszerzés nyertesének kihirdetése után négy hónappal a tenderen induló két cég egy címre kerül, mégpedig úgy, hogy a kisebbik társaságba beszáll többségi tulajdonosként egy Cipruson bejegyzett társaság. Ezen tényekből nem nehéz arra következtetni, hogy a Molaris Kft. csak egy alibiinduló lehetett.
Korábban rávilágítottunk arra, hogy a Sagem – igazából a Megatrend – nem tudta tartani a pályázatban vállalt határidőket, sőt, mára az a helyzet alakult ki, hogy a francia érdekeltségű társaság felbontotta az alvállalkozójával kötött szerződését. Megkeresésünkre az erdészetek egyértelművé tették, hogy a közbeszerzést teljes mértékben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. folytatta le. Emellett a még tavaly kifizetett 570 millió forint átutalását is Benedek Fülöp, a vagyonkezelő akkori vezérigazgató-helyettese hagyta jóvá. Mindezt úgy, hogy a birtokunkba került dokumentumok szerint több erdészet is jelezte, hogy a rendszer elavult, nem felel meg a törvényi előírásoknak, s hogy jelentős késések történtek. Rámutattak arra is, hogy sok erdészetnél elegendő lett volna a vezetői irányítási rendszert egységesíteni, mivel sokuknál az előző években végeztek százmilliós beruházásokat a könyvelési és vállalatirányítási szoftverek fejlesztése érdekében.
Az immár több mint féléves késéstől függetlenül eddig egyetlen erdészet sem élt a szerződésben biztosított kötbér lehívásának jogával. A vagyonkezelő tájékoztatása szerint a késedelmi kötbér öszszege minden késedelmes nap után a fejlesztés ellenértékének, illetve a support (rendszertámogatás) díjának egy százaléka (maximum az összérték 15 százalékáig), vagyis, a 19 erdészetet tekintve, ez naponta 15 millió forint lenne. Hozzátették: a társaságok egyenként kötöttek szerződést a vállalkozóval, a kötbér társaságonkénti alkalmazására is nekik van lehetőségük, azt az MNV Zrt. nem korlátozta. Kérdéseinkre adott válaszaikból továbbá az is kiderült, hogy a beruházás most tart ott, ahol egyébként el kellett volna kezdeni. Az MNV Zrt. sajtóosztálya ugyanis arról számolt be, hogy jelenleg zajlik a meglévő rendszerek és folyamatok átvilágítása, amely eredményeként többek közt elkészül a társaságokra jellemző, a kiírásnak megfelelő, de a specifikumokat is tartalmazó követelményjegyzék. Ez felér egy beismeréssel arról, hogy a közbeszerzés kiírásakor és a beruházás elindulásakor még pontos fogalmuk sem volt arról, hogy milyen fejlesztést kell elvégeztetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.