A Volán lemondott a kínai buszokról

Munkatársunktól
2010. 04. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eláll a szerződéskötéstől a Volánbusz Zrt. a kínai Xiamen King Long United Automotive Industry Co.-val. Az állami tulajdonú társaság a távirati irodának mindezt azzal indokolta, hogy a buszok beszerzése ne egy alaptalan vádaskodással terhelt eljárás eredményeként történjen. A Volánbusz tavaly márciusban írt ki eljárást 75 autóbusz beszerzésére. A tendert a kínai cég nyerte, a magyar gyártmányú Volvo buszokat forgalmazó Alfa Busz Kft. ajánlatát pedig érvénytelenítették. Az Alfa Busz harmadik jogorvoslati kérelmét a napokban utasította el a Közbeszerzési Döntőbizottság, így bizonyossá vált a kínaiak győzelme. Pedig a Magyar Buszgyártók Szövetsége (Mabusz) korábban azt közölte: az Alfa Busz ajánlata műszaki paramétereiben és árában is kedvezőbb volt a kínai versenytárs ajánlatánál. Vincze-Pap Sándor, a Mabusz elnökének információi szerint a kínai cég tulajdonosai között lévő Far East S.A. nevű luxemburgi társaság mögött valójában magyarok állnak, akik kapcsolatban lehetnek a Volánbusz menedzsmentjével.
A Volánbusz belekeveredett a napokban kipattant Daimler-féle nemzetközi vesztegetési botrányba is. Kiderült: a Daimler 1998 és 2008 között több tíz millió dollárnyi kenőpénzzel igyekezett elősegíteni számos országban, köztük hazánkban is a Mercedes autóbuszok állami megrendeléseit.
Tegnapi hír: a Sinopec kínai olajipari cég, Ázsia legnagyobb olajfinomítója közölte: egyik volt alkalmazottjuk is érintett a Daimler-ügyben. Hozzátették: az eset után azonnal megszakították a kapcsolatot a német autógyárral és a vesztegetésben érintett munkatárssal, akit 2006-ban bebörtönöztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.