Átláthatatlan a támogatási rendszer

Mind a programok átláthatósága terén, mind pedig a szakmai célkitűzések érvényesülése tekintetében komoly problémák és ellentmondások vannak a szociális célú uniós programok felhasználásánál – derül ki az ELTE Társadalomtudományi Kara és a Soteria Alapítvány friss tanulmányából.

Szabó Anna
2010. 04. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti céloktól teljesen eltérő fejlesztések kaphattak támogatást a brüsszeli pénzekből – mutatja az Egy lépés előre, kettő hátra című kutatás, amely szerint a pályázatok előkészítését homály fedi, s bár az előkészítő munkacsoportok jelentősége megnövekedett, ezzel ellentétben áll a testületek átláthatatlansága. Ezek a csoportok nem nyilvános testületek, összetételüket és tevékenységüket a hétköznapi emberek nem követhetik, sőt a titkosítások miatt a kutatók vagy az adott témában érintett szereplők sem férhetnek hozzá a részletekhez – olvasható a tanulmányban.
A kutatás a fogyatékossággal élő és mentális problémával küzdő emberek számára fenntartott uniós programok példáját elemezve felveti annak a veszélyét, hogy az eredeti elképzelések szerint a lakóotthonokra kapott pénzből végül mamutintézményeket finanszírozhatnak. Az ebbe az irányba mutató pályázati kiírásokat csak jelentékeny civil és szakértői tiltakozás hatására sikerült az eredeti céloknak megfelelő irányba terelni – emlékeztet a Soteria közleménye.
A dokumentum szerint további probléma, hogy bár a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) impozáns információs rendszert működtet honlapján, abból máig nem tárható fel egyértelműen, hogy milyen módon kerültek felhasználásra a közösségi források hazánkban. Nem jut messzebbre sem a kutató, sem az állampolgár akkor sem, ha közvetlenül az ügynökséggel kommunikálva kíván adatokat szerezni – fogalmaz az elemzés.
A tanulmányban említett problémákat alátámasztja, hogy a legfrissebb forráslehívási adatok szerint az összes program közül a társadalmi megújulás operatív program áll a legrosszabbul: a hétéves fejlesztési terv feléhez közeledve mindössze 31 százalékot sikerült lekötni.

Elmaradunk az EU-tól. Magyarország szociális kiadásainak a GDP-hez mért aránya jóval a 27 tagú Európai Unió átlaga alatt marad – állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése. Hazánkban a megtermelt javak mintegy 22 százalékát fordították pénzbeli és természetbeli társadalmi juttatásokra, ez mintegy négy százalékponttal alacsonyabb az uniós átlagnál. A magyar kiadásokon belül a legnagyobb rész az öregség, valamint a betegség- és egészségbiztosítás területére jutott: együttesen csaknem kétharmadát jelentették a kifizetéseknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.