Gazdagító agrárforrások

Lejárt a környezettudatosabb gazdálkodást biztosító agrár-környezetgazdálkodási program első ötéves ciklusa tavaly, így új pályázatokat kellett kiírni. A Magosz szerint az agrárkormányzat kizárta a rendszerben korábban részt vevő kisebb gazdaságok jelentős részét azért, hogy évi mintegy 25 milliárd forintot juttasson saját köreinek.

Dénes Zoltán
2010. 04. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elengedhetetlen megvizsgálni az agrár-környezetgazdálkodási programban meglévő pénzforrások felhasználását, és további összegeket kellene előteremteni e célra – közölte lapunk megkeresésére Domján Gergely. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke szerint azért van erre szükség, mert a jelenlegi kormány e programon keresztül elégítette ki klientúráját – több ezer kis- és közepes gazdálkodó kárára. Mint mondta, miután a kormány számára is egyértelművé vált, hogy regnálása idején már nem tudja bevezetni az új, úgynevezett egységes gazdatámogatási rendszert (SPS), kompenzálni igyekezett a hozzá közel álló vállalkozásokat. Ennek – tette hozzá – az lett az eredménye, hogy az ötévente meghirdetett agrárprogramból kirekesztették az előző öt évben környezettudatosan gazdálkodó kis- és közepes gazdaságok nagy részét annak érdekében, hogy a következő fél évtizedben sajátjaikhoz juttassák a forrásokat. Tavaly augusztusban járt le a program előző öt-éves ciklusa, az új szeptemberben indult el. Domján szerint már a pályázati kiírás is rossz volt, tudni lehetett, hogy kifogásolható eredmény születik. Megjegyezte, az agrártárca ezúttal is a szokásos játszmát folytatta: a maga által összeállított pályázati kiírást fogadtatta el az unióval, majd éppen az EU-ra hivatkozott, amikor a kritikák érték. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy azok, akik az előző öt évben a környezetet kevésbé terhelő technológiával dolgoztak, most nem jutnak hozzá a bevételkiesést pótló támogatáshoz – húzta alá Domján.
Az agrár-környezetgazdálkodási program keretében évente mintegy 55 milliárd forint használható fel, amiből 24–27 milliárd forint fordítható a szántóföldi programra. A Magosz alelnöke rámutatott: a szántóföldi célprogram esetében mintegy tizenhatezer igénylést adtak be, ám alig több mint 2500-at fogadtak el. így csaknem tízezer gazdálkodó szerette volna, ám nem kapta meg a lehetőséget a környezettudatosabb élelmiszer-termelésre. A kormány részrehajlását mutatják a támogatott gazdaságok méretei is: az évi több mint 20 milliárd forint 90 százalékát ezer hektár feletti területeket megművelő agrárcégek vehetik igénybe, így a források 10 százalékán osztozhattak a kisebb gazdaságok. Domján Gergely úgy látja, most minél több friss forrást kellene e területre átcsoportosítani annak érdekében, hogy azok is megkaphassák a támogatást, akik öt évig már környezetbarát módon gazdálkodtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.