Hallgat a honvédelmi tárca

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sem kapott értesítést arról, hogy magyar társadalombiztosítással nem rendelkező külföldi állampolgárokat – közöttük vélhetőleg alvilági figurákat – kezeltek évekig az Állami Egészségügyi Központban. Az intézmény nem értesítette belső vizsgálatáról a felügyeleti szervként működő Honvédelmi Minisztériumot, a tárca egyelőre hallgat az ügyben.

Munkatársunktól
2010. 04. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetőleg a péntek éjféltől érvényes kampánycsend és a tegnapi országgyűlési választások miatt sem válaszol a Honvédelmi Minisztérium (HM) a hét végén megjelent cikkünkre, amelyben megírtuk: a HM felügyelete alatt álló Állami Egészségügy Központban (ÁEK), ismertebb nevén a Honvéd Kórházban éveken át úgy kezeltek külföldi betegeket a kiváltságosoknak létrehozott VIP-belgyógyászaton, hogy azoknak nem volt magyarországi társadalombiztosítása. Információink szerint ilyen céllal megfordultak az ÁEK-ben olyan szerb és ukrán állampolgárok is, akik a nemzetközi szervezett bűnözés világából ismertek. A páciensek ellátásához létező magyar állampolgárok taj-számait használták fel, akik nem tudtak róla, hogy viszszaéltek adataikkal. Előfordulhatott azonban, hogy egyszerűen fiktív azonosítókat tápláltak be az ÁEK szigorúan ellenőrzött számítástechnikai rendszerébe, azonban a program nem jelezte a hibát. Az intézmény dolgozói közül a gyógyításban részt vevőknek különböző hozzáférési jogosultságai vannak a rendszerhez. Úgy tudjuk, a taj-számok átírásához, javításához magas szintű beavatkozási jogkör szükséges. Még mindig nem tudni, a 2008–2009-ben elkövetett bűncselekményekre miként derült fény. A csalásokkal a VIP-részleget korábban vezető doktornőt, V. Á.-t és a főnővért, S. T. E.-t gyanúsítják, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eddigi vizsgálata alapján ők hamisították meg az adatállományt.
A nyomozás azt is igyekszik tisztázni, hogy a sorozatosan elkövetett csalás mekkora összeggel károsította meg a magyar társadalombiztosítási kasszát, illetve a külföldi betegek miképp honorálhatták a VIP-részleg dolgozóinak munkáját. Terhelt az ügyben még egy tolmács is, vélhetőleg ő tartotta a kapcsolatot a külföldi páciensekkel.
Mint arról beszámoltunk, az ügyben igyekeztünk megszólaltatni Szilvásy Istvánt, az ÁEK főigazgatóját, de ő nem nyilatkozott lapunknak arról, hogy az intézmény belső vizsgálata után miért nem tett feljelentést, holott ez kötelessége lett volna. A kórház kommunikációs stábjának vezetője, Bozi Judit először azt a választ adta kérdéseinkre, nem hiszi, hogy bármilyen felvilágosítási kötelezettségük lenne a VIP-osztályon történtekről, majd elismerte a tavaly indított belső vizsgálat tényét. A BRFK a Katonai Biztonsági Hivatal jelzése alapján kezdett nyomozásba. Az ÁEK vezetőjének testvére a Gyurcsány-kormány egykori titokminisztere, a számos gyanús, bűncselekmény gyanúját is felvető politikai ügybe keveredett Szilvásy György.
A kórház hallgatása miatt többször igyekeztünk megszólaltatni az ügyben Szekeres Imrét, a HM vezetőjét. A miniszter kurta válasszal utasította el lapunkat, mint mondta: „A Magyar Nemzettől keresnek? Akkor programom van.” Később a tárca kommunikációs főosztályán keresztül tudatta húsvét előtti megkeresésünkre, hogy „ha lehet, ne éppen nagypénteken érdeklődjünk nála, mert neki az sokat jelent”.
Mint említettük, a minisztériumot nem tájékoztatta az ÁEK a belső vizsgálat eredményéről, a tárca a BRFK megkeresése nyomán értesült a bűncselekményekről. Ez két okból is felvetheti a bűnpártolás lehetőségét: ha a jogtalanul kezelt külföldiek között nemzetközileg is körözött betegek voltak, illetve akkor, ha az intézmény esetleg házon belül kívánta elsimítani a kínos ügyet. Tisztázásra vár még az is, hogy valóban csak közalkalmazottak vettek-e részt a csalásban, ahogy azt a HM állítja, ugyanis nyomozott a bűncselekmény miatt a Budapesti Katonai Ügyészség is, azonban tavaly eredménytelenül zárta le vizsgálatát. A katonai vádhatóság nem indít eljárást civilek ellen.
Érdekesség, hogy nem kapott értesítést az ügyről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) – mondta el a Hír TV-nek Molnár Barbara szóvivő, aki kijelentette: mivel taj-számokkal éltek vissza a gyanúsítottak, az OEP-nek hivatalból meg kell tennie a szükséges lépéseket.
Emlékezetes, az ÁEK-et felújítása után a magyarországi elit kórházként avatták fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején. Az egykori kormányfő potyautasoknak titulálta a magyar társadalombiztosítás ernyőjéből kilógó állampolgárokat, majd kabinetjével együtt indulatos támadást intézett a vizitdíj és a méregdrága, ugyanakkor haszontalan kórházi széfek ellen tiltakozók ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.