Házhoz jönnek a román cégeltüntetők

Már arra sem veszik a fáradságot az adósságok elől menekülő vállalkozók, hogy külföldre menekítsék a cégeiket. Egyre többen vannak azok, akik Magyarországon keresnek olyan nincsteleneket, akiknek a nyakába tudják varrni a vállalkozásukat, azzal együtt pedig a tartozást is. Bár a csődtörvény szerint felelősségre lehet vonni a régi tulajdonost. Ám, ha köddé válik a cég, nehéz bebizonyítani, hogy tudatosan rázta le a hitelezőit.

Csécsi László
2010. 04. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve még főleg Ukrajnában, Moldovában és Romániában tüntették el a cégeiket az adósságot hátrahagyó vállalkozók. A külföldi nincstelenek vagy kitalált személyek nevére írt társaságoknak néhány héttel az eladás után híre-hamva sem maradt. Ma már nem bajlódnak a cégeltüntetők a határon túli ügyintézéssel, a vállalkozásokat a nevükre vevő külföldiek maguk jönnek Magyarországra a bedőlt cégekért.
Csatlós Csilla, a céges tartozásokkal foglalkozó Direktinfo Kft. ügyvezetője szerint az utóbbi időben nagyon sok cég landolt magyarországi címmel rendelkező, román nemzetiségű román állampolgároknál. Némelyikük nevén több- tucatnyi vállalkozás is van. Őket természetesen lehetetlen felelősségre vonni a tartozások miatt, ezért az átvert hitelezők gyakran hiába futnak a pénzük után. A Direktinfo legutóbbi felmérése szerint a cégek negyven százalékát még azelőtt eladják a tulajdonosok, mielőtt a hatóságok felfüggesztik az adószámot.
Az adatok azt mutatják, hogy a fizetési kötelezettségeikre fittyet hányók ma már nem rettegnek attól, hogy lefülelik őket, ha Magyarországon adnak túl fizetésképtelen vállalkozásaikon. Csupán a tulajdonosok negyede gondolta biztonságosabbnak cége külföldre juttatását, a cégtulajdonosok hat százaléka pedig egyáltalán nem bajlódott a látszattal, egyszerűen eltűnt. A szakember szerint nagyon nehéz megbecsülni, mennyi kifizetetlen számlát hagynak maguk után a köddé vált cégek, de nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy az utóbbi négy-öt évben több mint százmilliárd forint szivárgott el a gazdaságból az ilyen társaságok miatt.
Belső Béla Krisztián ügyvéd szerint is riasztó állapotok uralkodnak az országban. A szakember lapunknak elmondta: hazánkban bevett szokássá vált, a tartozást felhalmozó cég eltüntetése. – A csődtörvény szerint felelősségre lehet vonni a régi tulajdonost, ha kiderül, hogy azért adott tovább a cégén, mert meg akart szabadulni a tartozásoktól. Ám nagyon nehéz bebizonyítani, hogy a köddé váló vállalkozás tudatosan károsította meg a partnereit – közölte az ügyvéd. – Már zajlik néhány próbaper az ilyen cégek hajdani ügyvezetői ellen, de ezek még nem értek véget – tette hozzá.
Az átvert hitelezőknek abban az esetben lehet némi reményük, ha a régi tulajdonos nem nagyon csűrte-csavarta a fantomizálást, hanem az eladás után azonnal eltüntette a vállalkozást, vagy egy ügyvezetőnek teljesen alkalmatlan személy, például egy hajléktalan nevére íratta a céget. – Ilyenkor ugyanis felmerülhet a gyanúja annak, hogy direkt a tartozás lerázására készült, hiszen nem valószínű, hogy egy otthontalan ember cégvásárláson töri a fejét. Főleg akkor, ha nincs is semmilyen cégvezetői múltja – közölte az ügyvéd. Ha azonban az eltüntető veszi a fáradságot, és kéthárom tulajdonosváltáson keresztül valahol egy kijevi panellakás tizedik emeletén ássa el a vállalkozást, szinte lehetetlen utolérni. – Gyakran egyáltalán nem éri meg futni a tartozás után, mert alig van esély a behajtására – jegyezte meg Belső Béla Krisztián.
Győrfi Attila, az Euler Hermes Magyar Követeléskezelő Kft. ügyvezető igazgatója szintén elég sötéten látja a magyar helyzetet. Mint elmondta, vannak olyan esetek, ahol még több millió forintos tartozás után sem éri meg szaladgálni. A jogi utak végigjárása ugyanis évekbe telik. – Ma már csak az igazán amatőröknek jelent kockázatot a vagyon eltüntetése, vagy a hitelezők lerázása. A törvény vagy az eljáró hatóságok szigoráról egyáltalán nem beszélhetünk – jegyezte meg a szakember. – Finoman fogalmazva is furcsa, hogy a cégbíróságok hajléktalanszállók és kétszobás lakások címére hosszú évek óta jegyeznek be több száz céget – tette hozzá.
Győrfi Attila szerint a szerződéskötés előtt a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. Ma már viszonylag kis költséggel hozzá lehet férni olyan adatbázisokhoz, amelyek azonnal jelzik ezeket a gyanús ügyleteket, és a piacon összegyűjtött információkból is lehet olyan következtetéseket levonni, amelyek csalásra utalhatnak. Gyanúra adhat okot például, ha tulajdonosok hasonló tevékenység folytatására új céget hoznak létre, és a forgalmat kezdik átterelni az új vállalkozásba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.