Törölheti a cégbíróság az Altust

Az igazságügyi minisztérium internetes összesítésében nem lelhető fel a Gyurcsány Ferenc százszázalékos tulajdonában álló Altus cég 2008. évről szóló mérlege. Az adóhatóság nemrégiben arra hívta fel a figyelmet: ha egy vállalkozás nem ad be ilyen iratot, akár törölhetik is a mulasztása miatt.

Munkatársunktól
2010. 04. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzáértők az elmúlt időszak egyik legnagyobb cégügyi problémájának tartják, hogy számos hazai vállalkozás – fittyet hányva jogszabályi kötelezettségeire – nem ad be a tevékenységéről mérleget. E dokumentumok az egyes társaságok működéséről, vagyoni helyzetéről adnak hiteles tájékoztatást, vagyis fontosnak nevezhetők az üzleti élet biztonsága szempontjából. Az áldatlan állapotok rendezésére a jogalkotók előírták: tavaly májustól csak elektronikus úton lehet a mérlegeket elküldeni. Az iratokat az igazságügyi tárca honlapján bárki megnézheti, s komoly szankciókat helyeztek kilátásba azoknak, akik kötelezettségüket elmulasztják.
Már csak emiatt is érdekes, hogy a minisztérium internetes regiszterében nem lelhető fel Gyurcsány Ferenc cégének, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-nek a 2008. évről szóló mérlege.

*

A 750 millió forint alaptőkéjű társaság száz százalékban a korábbi kormányfő tulajdonában áll. A tárca honlapján először a cégjegyzékszám alapján próbáltuk kikeresni az egykori miniszterelnök vállalkozásának 2008-as mérlegét, de nem jártunk sikerrel. Ezután cégnév szerinti keresésbe fogtunk, majd az Altus adószámát ütöttük be a megfelelő rubrikába, ám az internetes rendszer mindannyiszor azt közölte velünk: „a keresés nem járt eredménnyel”.
Seenger Pál cégjogász segítségét kértük azt illetően, mit is jelenthet mindez. – Alapvetően két magyarázat lehetséges – mondta az ügyvéd. – Az Altusnál vagy nem az előírt informatikai feltételekkel küldték el a beszámolót, vagy nem is küldték el a dokumentumot.
Seenger Pál ezután a jogszabályokat ismertette: minden vállalkozás köteles a korábbi évi gazdálkodásáról szóló kimutatást, mérleget eljuttatni az illetékes állami szervezethez. Tavaly május óta pedig e jogszabályi kötelezettségnek csak elektronikus úton és pontosan meghatározott informatikai feltételek betartásával tehetnek eleget a hazai cégek. A 2009. január 1. után elküldött iratok utóbb az igazságügyi minisztérium honlapján megszemlélhetők, azokhoz bárki hozzáfér. Próbaképpen a szakjogász más társaságok adatait is lekérte, s mindenhol megtalálta a 2008-ról szóló mérlegeket. – Bár informatikai problémák mindig jelentkezhetnek, de ha az Altus adott be mérleget, akkor annak szerepelnie kellene a minisztérium internetes regiszterében – mondta az ügyvéd.
Ennek ellenére lapunk tegnap nem találta meg Gyurcsány Ferenc cégének tavalyelőtti mérlegét. Mindez pedig az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) napokban kiadott közleményének fényében különösen érdekes. A hatóság tudatta: a céges dokumentumokat nyilvántartó állami rendszer jelzi az APEH-nek, ha valamelyik társaság nem tett eleget mérlegbenyújtási kötelezettségének. A mulasztó vállalkozást először a hivatal felszólítja: juttassa el a dokumentumot. Ha a felszólító levélben előírt határidő eredménytelenül telik el, az APEH hatvan napra felfüggeszti az érintett cég adószámát. A felfüggesztés elrendeléséről szóló döntés ellen fellebbezésnek helye nincs. Amennyiben a szóban forgó társaság a felfüggesztés ideje alatt sem teljesíti kötelezettségét, az adóhatóság elektronikus úton kezdeményezi a vállalkozás megszüntetését a cégbíróságnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.