Celebből lett politikus

Nem mondható el a román politikáról, hogy szűkölködne a sztárokban, Bukarestben ugyanis egyáltalán nem nehéz az átjárás a közélet, illetve a show-biznisz, a média és a színpad vagy a könnyűzene világa között. A legfrissebb példa erre a parlamenti képviselővé választott Teo Trandafir tévésztár meglepetésszerű karrierje.

2010. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időről időre előszeretettel csábítanak át soraikba mesterségük űzése során sztárrá előlépett személyeket a romániai pártok. Számos politikai alakulat legtöbbször a káderhiány miatt szorul a civil pályán befutott celebek népszerűségére, viszont a nagy pártok esetében sem ritka a sztárok leigazolása. Az ország legnagyobb politikai erejének számító jobbközép Demokrata–Liberális Párt (PDL) például egyáltalán nem vádolható azzal, hogy híjával lenne a politikában szakértelemre és ismertségre szert tett emberekben. A Bukarest egyik egyéni választókerületében nemrég rendezett időközi képviselő-választáson mégis egy, a politizálással eddig nagyon is „párhuzamos” tévésztárt állított csatasorba. És igaza lett: a televíziós show-műsorai révén országszerte körülrajongott Teo Trandafir sikerrel vette a megméretést, és újabb alsóházi mandátummal gazdagította Emil Boc kormányfő pártját.
De ki is ez a 42 éves hölgy, aki történetesen a román főváros ama negyedében (Berceni) futott be politikailag, amely feltételezések szerint a törökországi emigráció felé tartva itt táborozó gróf Bercsényi Miklós tábornokról, II. Rákóczi Ferenc kuruc hadvezéréről kapta a nevét? Az újdonsült parlamenti képviselő egy időközben megszűnt csatornánál kezdte karrierjét, majd egyaránt nagy sikerű show-műsorokat vezetett Románia legnagyobb kereskedelmi televízióinál, a Pro TV-nél és az Antena1-nél is. A szórakoztató műsorok üdvöskéje egyébként két évvel ezelőtt azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy – mivel bevallottan zavarta, hogy a külseje alapján ítélkeznek fölötte – több mint ötven kilót sikerült leadnia.
A hozzá hasonló sztárokból a rendszerváltás óta sokan megfordultak a politikában. Második mandátumát tölti a bukaresti szenátusban például a 20. század legjobb román edzőjének tartott Anghel Iordanescu, a román futballválogatott egykori szövetségi kapitánya, az elsősorban monumentális filmeposzaival elhíresült 80 éves Sergiu Nicolaescu filmrendező, színész pedig kereken húsz éve szocialista szenátor. A liberálisok felsőházi frakciójának tagja a „románok Vitrayja”, Cristian Topescu sportkommentátor és a bukaresti színházi élet másik kimagasló tagja, Mircea Diaconu. Amíg parlamenti alakulat volt, a Nagy-Románia Párt előszeretettel futtatott népszerű népdalénekeseket. Ám a sztárolás terén nem csak a politikai pártok élenjárók. Sebastian Vladescu pénzügyminiszter néhány hónappal ezelőtt, nem kis feltűnést keltve, Dan Bittmant, Románia egyik legnevesebb rockbandája, a három évtizede muzsikáló Holograf énekesét nevezte ki a szaktárca tanácsosává.
Az erdélyi magyar pártok körében nem divat a sztárolás. E téren az számít kivételnek, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a 2008-as parlamenti választásokon Dancs Annamari könnyűzenei énekest indította az egyik külföldi választókerületben. Noha a 29 éves énekesnek nem sikerült mandátumot szereznie, szülőföldje, a székelyföldi Kovászna megye önkormányzata felfedezte az ismertségében rejlő lehetőségeket, és nemrég kinevezte a történelmi Háromszék utazó kulturális nagykövetének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.