Jogvédők támadják a titoktörvényeket

Az Alkotmánybíróság előtt támadja meg az április 1-jén hatályba lépett minősített adatok védelméről szóló, illetve a nemzetbiztonsági törvényt három civil jogvédő szervezet annak érdekében, hogy hatékonyabb jogállami ellenőrzés alá kerüljön a titkosszolgálatok működése, illetve a közérdekű adatok titkosítása.

Munkatársunktól
2010. 05. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eötvös Károly Intézet, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International (TI) Magyarország az információs szabadság és a közérdekű adatok nyilvánosságának alkotmányos elve alapján fordul közös indítványban az Alkotmánybírósághoz. Többek között azt kifogásolják, hogy a minősített adatok védelméről szóló törvény nem garantálja, hogy csak indokolt esetben zárjanak el adatokat a nyilvánosságtól, és senki ne élhessen vissza ezzel a lehetőséggel, például törvénysértések, korrupció leplezése vagy valamely szervezet jó hírnevének védelme érdekében. Továbbá az új szabályozás nem biztosít hatékony bírósági jogorvoslatot a minősített adatok megismeréséért indított perekben, ugyanis a bíróságok számára nem teszi egyértelművé, tartalmilag is vizsgálhatják-e a minősítés indokoltságát, vagy csupán „azt nézhetik, hogy a Titkos! pecsét rákerült-e az iratra”.
A nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban kifejtették, a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályai gyengítik a szolgálatok feletti jogállami kontrollt, ugyanis az Országgyűlés illetékes bizottságainak tagjai, a minősített adatokkal kapcsolatos ügyekben eljáró bírák nemzetbiztonsági ellenőrzésen kell, hogy átessenek. – Ekkor nem pusztán azt vizsgálják, hogy akire titkot bíznak, megbízható-e, hanem azt is, mivel zsarolható – írták a jogvédők, megjegyezve, ezt a Nemzetbiztonsági Hivatal végzi, amelynek tevékenysége felett éppen az így átvilágított képviselőknek és bíráknak kellene kontrollt gyakorolniuk.
Földes Ádám, a TI Magyarország munkatársa felidézte: a minősített adatok védelméről szóló törvény tervezete magas színvonalú volt, azt a kormánypárti képviselők módosító javaslatai „rontották le”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.