Postapalota-eladás: hűtlen kezelés?

Hűtlen kezelés alapos gyanújával nyomoz a rendőrség a postapalota eladása és az új székház bérlése miatt. Balsai István korábban azért tett feljelentést, mert szerinte az ügylet milliárdos kárt okozott a magyar államnak. A régi postaszékház eladása, illetve az új központ bérlése az elmúlt nyolc év egyik szimbólumának tekinthető: szemet szúró ésszerűtlenség, milliárdos ráfizetés, offshore, illetve korábban Bajnai Gordon által vezetett cégek az ügy szereplői.

Bákonyi Ádám
2010. 05. 17. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés alapos gyanújával, ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség a Magyar Posta korábbi, Krisztina körúti székházának eladása, illetve az új székház bérlése ügyében – tudtuk meg Tafferner Évától. A BRFK szóvivője elmondta, az egy eljárásban zajló nyomozás jelenlegi szakaszában a szükséges iratokat szerzik be, amelyek feldolgozásához szakértők segítségét is kérik. Tafferner cáfolta azon sajtóértesüléseket, hogy a posta nem adott át minden szükséges dokumentumot a rendőröknek, és hogy emiatt a gazdaságvédelmi nyomozók napokon belül megszállhatják a Magyar Posta új székházát. – Ha erre készülnénk, azt amúgy sem jelentenénk be előre – jegyezte meg a szóvivő.
Három éve lapunk számolt be róla először, hogy „költségtakarékosság” címén a posta eladja a budai Krisztina körúton található központját, és havi négyszázezer euróért, azaz – akkori árfolyamon – mintegy százmillió forintért bérel új székházat a Népfürdő utcai Gateway Business Centerben. Mivel az erről szóló szerződés minimum tíz évre szól, a posta legalább 12 milliárdot költ majd az ingatlan bérlésére. Később kiderült, hogy a legendás Postapalotát a Wallis Ingatlan Zrt. – amelynek anyacégét, a Wallis Rt.-t 2000 és 2005 között Bajnai Gordon vezette – egyik projektcége, a WPR Primus Kft. egyedüli pályázóként vehette meg négymilliárd forintért. A történet másik furcsasága, hogy a Gateway Business Center közvetett tulajdonosa egy adóparadicsomban bejegyzett cég; az Ablon Group a budapesti ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője ugyan, de Guernsey szigetén jegyezték be.
Az ügyben idén februárban Balsai István tett feljelentést az ügyészségen. A fideszes politikus szerint a postapalota eladásánál olyan hátrányos vagyonkezelés történt, amilyet csak szándékosan lehetett elkövetni. A Krisztina körúti épület a legértékesebb ingatlanok egyike, ennek ellenére mindössze kétszázezer forintos négyzetméteráron kelt el. Az új székház bérleti díja a figyelembe vehető piaci árakat illetően viszont kiugróan magas, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint is az összeg fele, 6,6 milliárd forint megtakarítható lett volna – hangsúlyozta Balsai István. Az ÁSZ egyébként már tavaly szeptemberi jelentésében arra kérte a pénzügyminisztert, vizsgálja felül a székház eladását, mert az szerintük a piaci ár alatt kelt el, és ezzel mintegy 3,5 milliárd forint kár érte a társaságot. Az ÁSZ továbbá a bérletről szóló szerződés felülvizsgálatát is kérte Oszkó Pétertől.

A MÁV is ezt az utat járta. A MÁV egyelőre csak szeretné eladni Andrássy úti székházát, ám már új központba költözött. A Könyves Kálmán körúti Parkway irodaházban 26 ezer négyzetmétert bérel a társaság legalább öt évig, ugyancsak havi százmillió forintért. Az ügylet miatt hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, amit a rendőrség korábban megalapozatlannak tartott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.