Újabb engedély Verespatakra

A Fehér megyei képviselő-testület területrendezési engedélyt adott a Verespatakra cianidos technológiával működő aranybányát tervező kanadai–román nagyvállalat számára. Ez alapján a Rosia Montana Gold Corporation kezdeményezheti az engedélyezési eljárás folytatását. A helyszínre látogató Borbély László román környezetvédelmi miniszter ugyanakkor kijelentette: százszázalékos garanciát vár a társaságtól arra, hogy a cianidos bányaművelés nem jár majd környezetszennyezéssel.

2010. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukarestben immár nemcsak a nagyobbik kormánypárt, a verespataki aranybánya-beruházás megvalósítása iránt rendkívüli érdeklődést mutató demokrata–liberális alakulat (PDL), hanem a tavaly decemberben hatalomra került Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is sürgeti a döntéshozatalt a cianidos bányaművelés ügyében. Borbély László környezetvédelmi miniszter (az RMDSZ ügyvezető alelnöke) a napokban terepszemlét tartott az erdélyi településen, ahol elmondta: a román kormánynak már csak a nem működő, de folyamatosan szennyező állami bánya rendbetétele érdekében is mihamarabb döntenie kell a kanadai Gabriel Resources társaság projektjének engedélyezése tárgyában. A tárcavezető szintén RMDSZ-es kollégájával, Kelemen Hunor művelődési miniszterrel a Verespatakra tervezett színesfémbányának a környezetre, valamint az épített örökségre gyakorolt várható hatásáról tájékozódott a helyszínen. Megbeszélést folytattak a ciános aranykitermelésben érdekelt Rosia Montana Gold Corporation kanadai– román vegyesvállalat, valamint a beruházást teljes mellszélességgel támogató környező önkormányzatok vezetőivel, továbbá a több mint kétezer éves település részleges ledózerolását feltételező tervet ellenző civil szervezetek képviselőivel is. Borbély rendkívül fontosnak nevezte, hogy a román kormány mielőbb eldöntse, milyen lépéseket tesz a környezetszennyezés felszámolása érdekében Verespatakon.
– A semmittevés senkinek sem tesz jót, hiszen a régi állami bányánál még vannak megoldatlan környezetvédelmi problémák: az itteni savas víz még mindig szennyezi a környező folyóvizeket – állapította meg a helyszínen a miniszter, megengedhetetlennek tartva, hogy a helyi hatóságok eddig nem intézkedtek a szennyezés felszámolására. Emlékezetes, a nem működő bánya egyik elhagyott és beomlott tárnájából a hónap közepén nehézfémek kerültek az Abrud-patakon keresztül az Aranyosba, a Maros mellékfolyójába. Borbély szerint a verespataki szennyezés 700 ezer eurós beruházással megszüntethető lenne, amit a tárca környezetvédelmi alapjából hajlandó finanszírozni.
Az erdélyi magyar politikus felrótta a kanadaiaknak, hogy eddig nem igyekeztek hozzájárulni a régi ipari létesítmény környezetbaráttá tételéhez, holott eddig csaknem 400 millió dollárt fektettek a bányaprojektbe, például a lakosság elköltöztetésére. Borbély egyébként elvileg nem utasítja el a ciántechnológiás aranykitermelést, hanem előrebocsátotta, ha a színesfém-kitermelést tervező vállalat százszázalékosan garantálja, hogy a bánya megnyitása után nem áll fenn a környezetszennyezés veszélye, akkor a román kormány el fogja dönteni, engedélyezi-e vagy sem a beruházást. Hasonlóképpen nyilatkozott a Verespatakot április végén felkereső bukaresti magyar nagykövet is.
Az RMGC-nek ugyanakkor a napokban sikerült teljesítenie a beruházás jogi feltételeit, hiszen új, érvényes településrendezési engedélyt kapott Fehér megyétől. Mint ismert, a korábbit a bíróság érvénytelenítette, emiatt Borbély elődje, Korodi Attila felfüggesztette a projekt engedélyezési folyamatát. Az RMGC ezért mintegy 900 ezer eurós kártérítést követel a bíróságon Korodi Attila volt minisztertől.
Kelemen Hunor művelődési miniszter tájékoztatása szerint az RMGC a régészeti engedélyt sem szerezte még meg a beruházás elkezdéséhez. Mivel egy korábbi engedélyt a román igazságszolgáltatás semmisnek nyilvánított, a cégnek újra be kell nyújtania kérését a szakhatóságokhoz, Kelemen szerint ugyanis az első folyamodvány sem tartalmilag, sem formailag nem volt rendben. Hétfőn egyébként a Greenpeace és a bukaresti Jogi Forrásközpont bejelentette: bírósághoz fordul, ha a romániai zöldtárca környezetvédelmi engedélyt bocsát ki a verespataki bányaprojektnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.