A naumburgi dóm cserepei

Dercsényi Dezső születésének századik évfordulójáról, a régészeti örökség védelmének új rendszeréről, a XIX. századi magyar vízvédelemről és még számos izgalmas témáról esik szó az Örökség című folyóirat legújabb, július–augusztusi számában. Az egyik legizgalmasabb írás Buzás Gergely tollából származik, a visegrádi palota feltárása, restaurálása kapcsán a rom műemlékek jövőjéről elmélkedik.

P. Szabó Ernő
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mióta Drezdában újjáépítették a Marienkirchét, amelyet a második világháborús bombázás pusztított el, nem lehet ugyanúgy gondolkodni a rom műemlékek jövőjéről, mint azelőtt. A város jelképének is tekinthető Marienkirche újjászületését valóságos népünnepély kísérte, s azóta is tömegek keresik fel részben magáért az épületért, részben az ott rendezett rangos művészeti eseményekért.
Idehaza a visegrádi palotaépület rekonstrukciója került a szakmai viták és a nagyközönség érdeklődésének a középpontjába az utóbbi időszakban – alaposan megosztva a közvéleményt. Míg a nagyközönség a látogatók számának ugrásszerű növekedésével jelezte, hogy pozitívnak tartja a változást, a „szakma”, azaz művészettörténészek, régészek, műemléki szakemberek egy része alaposan elverte a port a helyreállításban közreműködőkön, mondván, hogy bármilyen látványos is az, ami a helyreállított díszudvar körül történt, hiteltelen, mert olyan állapotokat mutat be, amelyek talán sosem voltak jellemzők a palotára. A kétkedőket kívánja meggyőzni Buzás Gergely cikkében, amelyben így foglalja össze a fő tanulságokat: „ez egy tudományos alapkutatásra támaszkodó, műemléki, muzeológiai és idegenforgalmi szempontból következetesen, egységes szemlélettel végigvitt program” volt.
Ha úgy tetszik, példaadó lehet a következő évek hasonló vállalkozásai számára. Már csak azért is, mert a hazai műemlékek nagy része rom; várak, templomok, egykori paloták, polgárházak maradványa, amelyek jelentőségét a fél méter magasan megmaradt fal, az alaprajz sok esetben nem tudja érzékeltetni a nagyközönséggel, a romot körülvevő társadalommal. Nem véletlenül folyik intenzív közös gondolkodás a székesfehérvári romterület jövőjéről, s nem véletlenül kezdenek bele sok helyütt helyi közösségek leomlott várfalak megmagasítására, az eredeti anyagok, technikák, formák felhasználásával. Igaza van Buzás Gergelynek abban is: „a sikeres megoldás kulcsa mindig a szakemberek személye”. Vannak olyan helyzetek, amikor a maradványok szinte követelik az egykori épület teljes újjáépítését, hiszen például a budai várban rendelkezésre állnak a helyőrségi templom tervrajzai, egykori kőanyaga, csak újra fel kellene építeni az épületet, ahogyan a XIX. században a kölni vagy az ulmi dóm sok évszázad után végre elkészült – vagy ahogy Berlinben a közeljövőben újraépítik a DDR-időkben ledózerolt királyi palotát. A vakolástól, a tetőszerkezettől, a cserépanyagtól meg már azért sem kell félni, mert ezeket időről időre amúgy is meg kellett újítani, mert vagy elhasználódott, elkopott, vagy épp leégett. Nemrégiben a naumburgi dómban vettünk, hoztunk haza emlékként XIX. századi tetőcserepeket, amelyeket leszedtek, hogy újakat rakjanak fel, amelyek „új”-ságát aligha érzékeli a szem. Akkor jutott eszembe az a szentségtörő gondolat, hogy mi lenne akkor, ha tetőt kapna például a zsámbéki romtemplom, amelynek fölmenő falai, az ajtók, ablakok keretei is pontosan kiszerkeszthetők.
(Örökség – Műemlék, régészet, műtárgy, 2010. július–augusztus.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.