A választásokig fegyverszünet lesz

A londoni befektetők nyilván nem örülnek annak, ha az ország függetlenedik tőlük azáltal, hogy szélesíti finanszírozási körét – ezzel magyarázzák szakemberek, miért fenyegetik Magyarországot a hitelminősítők. A jövő évi finanszírozási terv a piacok szerint is megvalósítható, nem kell törődni a hangulatkeltéssel – mondta lapunknak Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre az októberi önkormányzati választásokig adtak türelmi időt a magyar kormánynak a hitelminősítők. Ezt követően ronthatják Magyarország adósságkockázati besorolását, ha nem köt újabb megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval – áll a londoni felzárkózó piaci elemzők legfrissebb helyzetértékelésében, amelyet az MTI közölt tegnap. Szakértők ellentmondanak ennek az álláspontnak. Szerintük jelenleg semmi nem indokolja a nemzetközi pénzintézetekkel való együttműködés megújítását, szigorú költségvetési politika mellett nem szorulhatunk az IMF segítségére. Egyesek egyenesen az Orbán-kormányt zsaroló kísérletnek tartják az ehhez hasonló megnyilvánulásokat.
– A jövő évre kidolgozott finanszírozási terv biztonsággal megvalósítható a piac idei évihez hasonló teljesítménye mellett – mondta a Magyar Nemzetnek Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese. A londoni fenyegető elemzői vélekedésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy egyes brókerek keltik a hangulatot, azonban a tények másról beszélnek. Az adósságkezelő legutóbbi értékesítésén tovább csökkentek a hozamok, a hosszú távú papírok esetében hét százalék alá esett az érték, „tehát a piacok bíznak Magyarország gazdaságában”.
Az ÁKK tegnap tette közzé a jövő évi finanszírozási terv részletes változatát, amelynek főbb számait már kedden megismerhettük a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjáról. Az adósságkezelő később szokta ezt a dokumentumot összeállítani, de mivel a kormány vállalta a három százalék alatti államháztartási hiánycélt jövőre, lehetőség nyílt a terv korábbi kidolgozására. 2011-ben jelentős biztonsági tartalék áll rendelkezésre a nemzetközi hitelcsomag lehívott, de fel nem használt részéből – áll az adósságkezelő finanszírozási tervében. A központi költségvetés pénzforrási igénye az idei évnél alacsonyabb lesz, az előzetes tervek szerint 850 milliárd forint; 2010-ben ez az összeg valamivel ezermilliárd felett járt. Az ország külső adóssága azonban 2011-től kezdődően jelentősen megugrik, többek között az IMF-től és az EU-tól felvett hitelcsomag visszafizetései miatt. Továbbá figyelemre méltó jelenség, hogy 2011-től nagymértékben növekszik a deviza aránya a külső adósság visszafizetési szerkezetében. Miközben idén 1,3 milliárd eurót kellett külföldi pénznemben törleszteni, jövőre 4,2 milliárdra ugrik ez az öszszeg. A fentiekben már idézett londoni elemzők többek között erre céloztak, amikor úgy fogalmaztak, hogy a refinanszírozási igények a következő időszakban „történelmi mértékben is nagyon nagyok lesznek”.
– Az igazán nagy teher a gazdaság számára az, hogy a jövő évtől megnövekszik a devizában törlesztendő lejárt adósság. Nem kellett volna az előző években ilyen mértékben külföldi pénznemben felvenni kölcsönöket, de ezen az örökségen már nem lehet változtatni – jegyezte meg lapunk kérdésére Szegő Szilvia pénzügyi szakember, egyetemi docens. Mint mondta, az állam finanszírozási csatornáinak kiszélesítésére lenne szükség. Erre egyébként Pleschinger Gyula, az ÁKK e héten kinevezett elnöke is tett utalást a beiktatásán. – Nyilván a londoni piacoknak az lenne az érdekük, hogy minden maradjon a régiben, s Magyarország csak tőlük finanszírozza magát, ezért fenyegetőznek. De szét kell nézni az ázsiai piacokon is, és a jövőben a lakossági megtakarításokra kell jobban építeni – hangsúlyozta a szakember.
A központi költségvetés finanszírozási igénye azért lehet az idei évnél alacsonyabb, mert a kormány kemény megtakarításokat tervez, a háromszázalékos hiánycél vállalása is a szigorú gazdálkodást mutatja. Vigyázni kell azonban a szakember szerint az állami kiadások fékezésével, ugyanis ez egy kétélű fegyver. Egy kutatásában Szegő Szilvia kimutatta, hogy a vidéki családok jelentősen függnek az államtól: nagyon nagy az állami alkalmazottak aránya, s igen sokan élnek vállalkozóként az önkormányzatok megrendeléseiből. – Miközben elengedhetetlenek a megtakarítások, nem szabad túlzásba vinni az elvonásokat, ugyanis azok a szociális-társadalmi problémák súlyosbodásához vezetnének vidéken – hangsúlyozta a kutató.

Kötvénylufi fenyeget. A korábbi válságot előidéző részvénylufi után mára kötvénylufi alakult ki a fejlett piacokon. Az Index.hu-nak nyilatkozó Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője szerint „ha a lufi kipukkad”, kérdéses, hogy ki fogja finanszírozni a jelentősen eladósodott országokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.