Japán nyugalomra inti Kínát

Nyugalomra intette Kínát Tokió egy nappal azután, hogy Peking a magas szintű kapcsolatok befagyasztásáról döntött a kínai halászhajó lefoglalására válaszul. A kínai városokban tegnap japánellenes tüntetéseket is tartottak.

Munkatársunktól
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a halászhajó miatt vonultak utcára az emberek, hanem az 1931-es Mukden-incidens évfordulójára emlékezve. Ekkor kezdődött meg Kína Japán általi megszállása, amelyet minden évben heves tüntetésekkel fogadnak, bírván Peking támogatását, sőt nem egy esetben a kormány szervezi ezeket az utcai felvonulásokat. A mostani tiltakozók persze megemlékeztek a halászhajóról és annak kapitányáról, aki máig japán kezekben van, arra várva, hogy Tokió eljárást indít-e ellene. A japánok egyébként azt mondták, hivatalosan még nem kaptak arról értesítést, hogy Kína beszüntetni a magas szintű kapcsolatokat, de ha ez valóban így van, az „nagyon sajnálatos” a kormányfő szóvivője szerint. Sikata Norijuki közölte, a halászhajó kapitányával szemben a japán törvények értelmében járnak el, annak „nincs politikai indítéka”.
Peking szerint viszont van, a külügyminisztérium úgy látja, a japán eljárás súlyos károkat okozott a kapcsolatokban. Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) külügyi szóvivő leszögezte: „Ha Japán ilyen rosszindulatú lépéseket tesz, hibát hibára halmoz, Kína kénytelen szigorú ellenintézkedéseket tenni, a következményeket pedig Japánnak kell viselnie.” A két ország vezetője New Yorkban, az ENSZ rendes közgyűlésén tartózkodik épp, a kínai döntés viszont meggátolhatja, hogy Japán és Kína együttműködjön. Kérdéses az is, hogy Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök ellátogat-e az ázsiai és csendes-óceáni országok gazdasági együttműködési szervezetének (APEC) novemberi jokohamai csúcstalálkozójára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.