Jogtalan kifizetés Szűcs Erikának

Kétséges a Szűcs Erika volt szociális és munkaügyi tárcavezető minisztériumi visszafoglalkoztatásához kapcsolódó szerződések teljesítése, ráadásul az MSZP politikusát jogilag alaptalanul fizették ki – derül ki Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos tegnap bemutatott jelentéséből.

Szilágyi Richárd
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűcs Erika volt szocialista politikus négy hónappal a miniszteri székből történő távozása után csaknem hatmillió forintos szerződést kötött az általa korábban irányított Szociális és Munkaügyi Minisztériummal. Lapunk erről a szerződésről még júliusban számolt be. A szocialista politikus feladata az Út a munkához program monitorozása volt, vagyis a programmal kapcsolatban megjelent sajtócikkeket, híradásokat kellett feldolgoznia, elemeznie. Papcsák tájékoztatása szerint Szűcs Erikát miniszteri biztosként aposztrofálták, a vizsgálat során azonban nem találták annak nyomát, hogy ilyen megbízatást kapott volna. – Sokkal problémásabb azonban a megbízási szerződés, amellyel a politikus visszafoglalkoztatta magát, ráadásul ennek a teljesítése is kétséges – tette hozzá.
A kormánybiztos szerint a minisztériumban több embert is alkalmaztak ezekre a feladatokra, és az is megállapítható, hogy a volt miniszter munkája önálló szellemi alkotásként nem értékelhető. Papcsák súlyos problémának nevezte, hogy a teljesítési igazolásokhoz nem készült „végtermék”, és azt is kifogásolta, hogy a Szűcs által csatolt beszámoló később született, mint a rajta szereplő dátum. – A Szűcs Erikának végül elszámolt bruttó 5,4 millió forint pedig jogilag alaptalan – tette hozzá.
Papcsák álláspontja szerint szakmai és politikai felelősség terheli az ügyben Herczog Lászlót, aki a szociális tárca vezetője volt Szűcs Erika visszafoglalkoztatása idején, Székely Judit volt szakállamtitkárt pedig jogi felelősség terheli, hiszen – megítélésük szerint – úgy igazolt teljesítéseket, hogy nem volt mögötte valós teljesítmény. A tegnapi tájékoztatón Papcsák Ferenc arról is beszámolt, hogy jó ütemben halad az elszámoltatás, és közölte: rövid időn belül további konkrét ügyekkel fognak a sajtó elé állni. Meg fogják nevezni, hogy az ország jelenlegi helyzetét okozó korábbi kormányzati intézkedésekért kik a felelősek. – Az már most világos, hogy „nagy értékű visszaélések, lopások és korrupciós ügyek” terhelték az elmúlt időszakot, és ezek a legmagasabb szintű politikai döntéshozókhoz érnek el.
Szűcs Erika koncepciózus politikai gyalázkodásnak minősítette a Papcsák-féle jelentés megállapításait. Szerinte a kormánybiztos annak érdekében, hogy megfeleljen a „megrendelésnek és az elvárásnak, hazudik”.
– Volt teljesítés az ügyben, és ez a tárca irattárában el is érhető – reagált Papcsák bejelentésére Mesterházy Attila. Az MSZP pártelnök-frakcióvezetője szerint a Fidesz által előszedett ügyek már lerágott csontok, amelyekről „ezerszer kiderült, hogy egyetlenegy részükben sem igazak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.