Korán-égetés ellen a világ

Indonéziától az Egyesült Államokig elítélik a Terry Jones lelkész vezette floridai baptista egyházközösség azon tervét, hogy a szeptember 11-i terrortámadások kilencedik évfordulóján nyilvános Korán-égetést szervez.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ, de még a mozlim körökben gyűlölt dán karikaturista, Kurt Westergaard is támadja a lelkész ötletét, aki a Korán több példányát tervezi nyilvánosan elégetni a szombati gyásznapon. Az akció várható következményeire először David Petraeus, a katonái életéért aggódó afganisztáni parancsnok hívta fel Jones figyelmét.
A washingtoni külügyminisztérium mellett, az arab országok közül elsőként, tegnap Bahrein ítélte el a Korán-égetést, mondván, „gyalázatos cselekedet, amely nem összeegyeztethető a tolerancia és az együttélés elveivel”; később csatlakozott hozzá Indonézia, India, Pakisztán és Irán is. Az országát a nyugati és iszlám világ összekötő hídjának nevező indonéz államfő, Susilo Bambang Yudhoyono levélben, afganisztáni kollégája, Hamid Karzai pedig egy komor beszéd során szólította fel cselekvésre Barack Obama amerikai elnököt, aki szintén elítélően nyilatkozott a tervről. Az ENSZ utálatosnak minősítette az ötletet, ami Angela Merkel német kancellár szerint tiszteletlen és visszataszító. Az eset miatt több amerikai nagykövetség óvatosságra intő felhívást adott ki. Terry Jones egyébként tegnap jelezte, hatósági felkérésre elállna tervétől, ám az Egyesült Államokban nincs olyan törvény, amely mindezt megtilthatná. Közben az evangélista Bob Old is azt közölte, arra készül, hogy szeptember 11-én Koránt égessen a Tennessee állambeli Springfieldben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.