Kultúrmorzsák a nyárutón

<p>F E S Z T I V Á L  </p><p>Világzene, színház, irodalom, képzőművészet, film – a merítés elég nagy, de a Vidor fesztivál eddig minden évben szépen, a fesztivál elnevezéshez méltón teljesített. És miért ne lenne ez így az idén is. A ma kezdődő IX. Vidor fesztivál nemcsak Nyíregyházán, hanem a megye tucatnyinál is több településén zajlik majd. Egészen szeptember 4-ig.</p>

Makrai Sonja
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb érdeklődést minden bizonnyal a világzenei programok keltik majd. Nyíregyháza főtere igazi folklór-olvasztótégellyé válik augusztus utolsó napjaira. A hetvenhét éves nyugat-afrikai Manu Dibango a fúziós dzsessz doyenje, egyesek szerint pedig ő maga az „afrikai zene apja”. Merész ember, aki mert nagyot álmodni: az autentikus kameruni makossa ritmust az amerikai funkkal és diszkóval is elegyítette. Másik afrikai zenész is jön: Bassekou Kouyate, a tradicionális hangszer, a ngoni, az evezőlapát formájú pengetős hangszer mestere. A kubai son új generációjának legjobbjai a Septeto Santiaguero. Életigenlés kubai módra. Érkezik még az ázsiai tradicionális torokéneket a rockzenét ötvöző Hanggai, a salsát művelő La Excelencia és Joana Amendoeira fadista is. A magyar oldalt erősíti a Szászcsávási Band, a Zuboly, Szalóki Ági, a Napra, a Kerekes Band, a Csík zenekar és a Méta együttes.
A színházi programok közt, ahogy az a Vidoron lenni szokott, az elmúlt évad legjobb vígjátékai kaptak helyet: többek között a budapesti Katona József Színház A szerelem diadala című játéka, a Vígszínház Egy, kettő, háromja, Pintér Béla és Társulatának Árva csillaga, az Egri Gárdonyi Géza Színház Csörgess meg! című darabja, a budapesti Thália Színház Beszélő fejek II. monológ-összeállítása. A vendéglátó város színházának művészeiből verbuválódott missziócsapat, a Déryné-hadművelet is beveszi a várost és a környező falvakat „ekhós szekerével”. A Pregitzer Fruzsina vezette időszaki társulat tagjai a Dekameron és a Canterbury mesék világát idéző vásári komédiájukkal emberségre, együttlétre, összetartozásra tanítanak.
Az irodalmi kávéházban Szécsi Noémi, Csaplár Vilmos, Pozsgai Zsolt, Bereményi Géza beszél pályájukról, írásaikról, a kortárs magyar irodalom helyzetéről a saját szemszögükből.
A dumaszínházas srácok is Nyíregyháza felé veszik az irányt a következő néhány napban: Kiss Ádám, Kőhalmi Zoltán, Aranyosi Péter, Hadházi László, Kovács András Péter, Lorán Barnabás és Beliczai Balázs filozófiai okfejtéseikkel, nagyotmondásaikkal, megmondó- gondolataikkal szórakoztatnak-fárasztanak majd.
A szórásból nem maradt ki a képzőművészet sem: az Antal– Lusztig-gyűjteményhez tartozó Ország Lili-képek mellett Gordon Eszter színházi fotói és Gál András konceptuális táblaképeiből nyílik egy-egy kiállítás.
A Vidor igazi lokálpatrióta esemény, ahová kivonul az egész város, hogy kultúrmorzsákat csipegessen, füleljen bele annyi koncertbe, amennyibe egy év alatt nem tudna, mert ugye pénztárcája nem engedi meg. A Vidor idején Nyíregyházán lenni jó, a nyárutó zöngéit itt kell beszippantani, hogy utána nagy levegőt véve lehessen nekikezdeni az ősznek, a kötelezettségeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.