Nem kell gyűjtenünk Simornak

Szeptembertől már nem keres jobban Simor András jegybankelnök amerikai társánál, az Orbán-kormány által bevezetett bérplafon értelmében kétmillió forintot vihet haza havonta a Magyar Nemzeti Banktól. Boros Imre közgazdász szerint „nem kell gyűjteni a jegybank vezérének”, s nemcsak azért, mert az adóparadicsomban van elegendő félretett vagyona a betevő falatra, hanem azért sem, mert szakmailag nem tartja kielégítőnek tevékenységét.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptembertől Simor András jegybankelnök eddigi nyolcmillió forintnyi havi keresete kétmillióra, azaz pontosabban egymillió-kilencszázkilencvennyolcezerre csökken az új Orbán-kormány által bevezetett jövedelemkorlátozás értelmében – erősítették meg lapunknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kommunikációs osztályán. Ez az összeg – amelynél többet az állami költségvetési szektorban senki sem kereshet a jövőben – a tavalyi évi átlagbér tízszeresének felel meg.
– Gyűjtenünk kell a magyarországi központi bank vezérének? – teszi fel a kérdést Boros Imre közgazdász, korábban az MNB-nél dolgozó szakember. Nem csak azért nem, mert Simor András az adófizetői morált súlyosan sértően adóparadicsomba menekítette vagyonát, továbbá eddig irreálisan magas juttatásban részesült: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-elnökénél is nagyobb volt fizetése. Elsősorban azért nem illeti meg az együttérzés a jegybankelnököt Boros szerint, mert az MNB-vezér eddigi teljesítménye „teljes kudarc volt”, a monetáris politika nemhogy szolgálta volna a nemzetgazdaság érdekeit, hanem elszívta a levegőt számos hibás döntéssel – például a kamatok magasan tartásával – a reálszféra elől.
A korábban az MNB devizaüzletágát vezető szakember szerint Simor András a nyilvánosság előtt úgy viselkedik, mintha méltatlan sérelem érte volna. Erre utal például, hogy a legutóbbi kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón az MNB-elnök azt fejtegette: azért nem mondott le önként, szolidaritásból a bére kétmillió forint feletti részéről, mert a kormány képviselői előzetesen nem egyeztettek vele, kész tények elé állították. (Az önkéntes megoldásra azért lehetett volna szükség, hogy ne alakuljon ki a jegybanki függetlenség megsértéséről szóló vita, ami Magyarország befektetői megítélését ronthatja.) Sokak szerint azonban nem az a méltatlan, hogy a Simorral való konzultáció nélkül vezették be a rá is vonatkozó bérplafont, hanem inkább az, hogy a jegybanki fizetések a nemzetgazdasági átlag kilencszeresével, 4,6 százalékkal emelkedtek, a vezetői jutalmak nyolc százalékkal nőttek. Eközben – mint az Állami Számvevőszék jelentéséből is kiolvasható – az idén 69 milliárd veszteséget tervez az MNB, amit nyilván a költségvetésből, vagyis az adófizetők pénzéből térítenek meg.
– Ha valaki úgy érzi, hogy méltatlanul bánnak vele, ilyen esetben távozni szokott egy posztról – érvelt Boros. „De Simor András nem veszi a kalapját, ugyanis ennél sokkal fontosabb dolgokat kíván még pozíciójában végrehajtani”. Szakmai vélemények szerint egy, a gazdaságpolitikával szembemenő jegybanki politika képes lenne a kormányt tervei megváltoztatására kényszeríteni, illetve az új kabinet sikerét is alááshatja. Hogy mekkora súlya van a monetáris politikának, jól mutatja az a kertek alatti pletyka: a sok hibás és kártékony döntése ellenére Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt nem elsősorban cselekedetei, hanem Simor buktatta meg azzal, hogy nem csökkentette időben a kamatot.
Simor a témában tett legutóbbi megszólalásában is kiállt amellett, hogy 2013-ig, a következő elnök megválasztásáig várnia kellett volna a kormánynak a jegybanki fizetések módosításával. Azzal érvelt, hogy az ő keresetét, mint bármelyik alkalmazottét a munkaadója, ez esetben a parlament és nem ő határozta meg, ami igaz is. De felmerül a kérdés, ha az állami szféra többi kiemelt keresője kénytelen a limit feletti keresetéről lemondani, miért lenne ő kivétel? – Az Európai Központi Bank – a jegybanki függetlenség megsértésre hivatkozva – a jegybankelnök mellett foglalt állást, de a jogszabály végrehajtását az Európai Unió nem vétózhatja meg, Magyarország szuverén ország – így fogalmazott Boros Imre.
Lapunk úgy tudja, hogy az MNB berkein belül az alkalmazottak már megkapták az értesítést a jövedelmük megkurtításáról, az intézmény tehát eleget tesz törvényi kötelezettségének. Simor nincs egyedül a kétmillió feletti jövedelmével az MNB-nél, vele együtt többen szűkösebb keresetekkel kell beérjék. Ide tartozik a két alelnök, akiket a jegybanki törvény értelmében az MNB első embere keresetének 70-80 százaléka illet meg. Karvalits Ferenc és Király Júlia bére tehát a korábbi 5,6 millió és 6,4 millió forintról 1,4 millió és 1,6 millióra esik vissza. A monetáris tanácstagok, tehát Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba és Neményi Judit 700 ezer forintot vihet haza ezután.
A tágabb értelemben vett közszféra bérplafonját kijelölő jogszabály holnapután lép érvénybe, a jegybanki fizetések mellett számos más állami területen is korlátot szab. A törvény szövegéből kiderül, hogy Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél is takarékosabban kell gazdálkodniuk egyeseknek a jövőben, de a politikai tanácsadók, egyes igazságügyi, önkormányzati és felsőoktatási-művészeti vezetői tisztségeket ellátók is érintettek. Az intézkedésről – amelynek célja a jogszabály indoklása szerint a jövedelmek igazságosabbá tétele – Orbán Viktor kormányfő beszélt először a 29 pontos gazdasági akcióterv bejelentésekor. Ekkor a miniszterelnök azt mondta, hogy 120 milliárd forintot takarít meg az új kormány a személyi és dologi kiadások viszszafogásán keresztül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.