Nyoma veszett a Koltai-akadémiának

Köddé vált a Koltai Róbert színművész nevével fémjelzett Első Magyar Médiaakadémia – értesült lapunk. Az iskolának már honlapja sincs, a tudakozóban nem tudnak telefonszámot adni a főváros hatodik kerületében, az Andrássy úton a közelmúltban még üzemelt székhelyhez sem. Fehérvári Csilla négygyermekes édesanya hónapok óta próbálja utolérni az akadémia vezetését – hasztalan. Szerinte körülbelül háromszáz elkeseredett szülő kopogtatott már az iskola ajtaján, de az akadémia valószínűleg csődöt mondott, és eltűnt szülők százainak a pénzével együtt.

Vona Adrienn
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szőrén-szálán eltűnt az Első Magyar Médiaakadémia – egy elkeseredett szülő kereste meg lapunkat ezzel. A négy gyermeket nevelő Fehérvári Csilla befizette a kilencszázezer forintos tandíjat a Koltai Róbert nevével fémjelzett iskolába, de az intézmény az első kurzus befejezése óta elérhetetlen. Mint azt lapunk korábban már megírta, több szülő, illetve diák is áldozatul esett az Első Magyar Médiaakadémia hirdetésének. Az elégedetlenek eddig azt fájlalták, hogy a borsos tandíjért cserébe (egy évre egymillió-négyszázötvenezer forint) az akadémia minősíthetetlen oktatást nyújt, illetve megtévesztő kampánnyal győzi meg a szülőket. Most azonban újabb probléma derült ki: az iskola már azokat a kurzusokat sem tartja meg, amelyekért a szülők fizettek.
– Tavaly nyáron ismertük meg az Első Magyar Médiaakadémiát. Hallottunk több negatív hírt, kritikát is az intézményről, olvastuk a Magyar Nemzetben megjelent cikkeket, mégis úgy gondoltuk, hogy Koltai Róbert színművész neve garancia arra, hogy a gyereket beírassuk az iskolába – idézte fel lapunknak Fehérvári Csilla.
Férjét tavaly az iskola egyik alkalmazottja hívta fel, és arról érdeklődött, hogy van-e a családban 8–18 éves, tehetséges gyermek. Az egri család ezután elment az akadémia által meghirdetett első beszélgetésre. Itt levetítettek egy filmet, ami az iskola céljait részletezte, majd a próbafelvétel következett. A gyerekeknek kamera előtt kellett énekelniük vagy verset mondaniuk. A szülőknek azt ígérték, hogy csak a tehetséges fiatalokat hívják vissza. A második fordulón már be kellett fizetniük a tandíj egy részletét is.
– A férjemmel azt gondoltuk, hogy a tandíjat nem kiadásként, hanem befektetésként könyveljük el. Ráadásul az akadémia munkatársai azt mondták, mivel tehetséges a gyerek, nem kell az egész képzés díját, azaz egymillió-négyszázezer forintot befizetnünk, csak kilencszázezret. A férjemmel abban bíztunk, hogy ha beíratjuk a gyereket, még több lehetősége nyílik majd a szereplésre, hiszen gyerekszínészként Egerben is fellép a helyi társulatnál. Sajnos az élet nem igazolta a reményeimet – folytatta Fehérvári Csilla. A család egyébként nem akarta az akadémia mindhárom kurzusára beíratni a gyereket, de az iskola tájékoztatóján az hangzott el, hogy nem lehet külön fizetni a tanfolyamokért. (Pintér Zoltán, a médiaakadémia egyik tulajdonosa korábban lapunknak azt mondta: az oktatás három szintből áll, ennek ára egymillió-négyszázötvenezer forint. Ha valaki csak egy kurzust végez el, akkor az összeg harmadát kell kifizetnie.)
A szülőkkel aláíratott szerződés arról szólt, hogy az első szint, az Impro 1. alatt szinkronstúdióba viszik a gyerekeket, akik megismerhetik a kamera mögötti munkákat is, és belekóstolhatnak a rendezésbe, illetve a forgatókönyvírásba. A tanórákon hangképzést is tanultak volna a diákok, illetve a hírolvasást és a légzéstechnikát gyakorolták volna. – Ezekből az ígéretekből azonban semmi nem valósult meg – magyarázta lapunknak az édesanya. A fia Egerből utazott Budapestre az akadémia óráira minden szombaton, és előfordult az is, hogy a tanterem küszöbén közölték vele, hogy ilyen-olyan ok miatt elmarad az óra.
– Igyekeztünk a tandíj minden részletét a meghatározott időpontban befizetni, de ha a megadott nap délelőttjén nem érkezett meg az akadémia számlájára a pénz, már telefonáltak az iskolától, hogy a gyerek csak akkor mehet be az órára, ha rendezve van a tandíj – folytatja az anya, akit sokáig elvakítottak az akadémia ígéretei, illetve Koltai Róbert, Mikó István, Kinizsi Ottó és Esztergályos Cecília neve, akik az akadémia hirdetése szerint oktatták volna a gyerekeket.
– Az első kurzus befejezése után nem kaptuk meg azt a DVD-filmet, amit a szerződésben megígértek, és arról sem értesítettek, hogy mikor folytatódik a második, majd a harmadik szint. Novemberben telefonon kerestem az iskolát, majd februárban személyesen mentem el az Andrássy útra – mondta Fehérvári Csilla.
Az anya azonban hiába kereste többször is, nem érte el a VI. kerületben az iskola vezetőit. A portás végül arról tájékoztatta, hogy az akadémia csődöt mondott, mert nem tudta fizetni a bérleti díjat. Kiderült, hogy az iskola másik telephelyén, a Vas utcában sincs már oktatás, de az elmúlt egy évben háromszáz kétségbeesett szülő fordult meg itt is. Fehérvári Csilla megpróbálta felkutatni a Next Modellügynökséget is, amely korábban együttműködött az akadémiával, de ez a cég is eltűnt az Andrássy út 4. szám alatti telephelyéről.
– Minden erőmmel azon vagyok, hogy per és rendőrségi feljelentés nélkül megtaláljam az iskolát, és kártérítést kapjak, hiszen az ígéreteikből semmit nem teljesítettek, sőt még egy levelet sem küldtek arról, hogy nem folytatódnak a kurzusok. Azért fordultam a médiához, mert abban bízom, hogy a becsapott szülők és gyerekek a nyilvánosság segítségével eredményt érhetnek el – mondta lapunknak az anyuka.
Munkatársunk telefonon többször kereste a médiaakadémia cégtulajdonosát, Pintér Zoltánt és a művészeti vezetőt, Koltai Róbertet is, de nem értük utol őket. Az iskola honlapja is eltűnt a világhálóról, és a tudakozó sem tudott az Első Magyar Médiaakadémiáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.