Operaszereplők a sakktáblán

A pesti Belváros egyik éke a többször átépített, ma klasszicista stílusú Károlyi-palota. Az épület történelmünkben is változatos szerepet játszott, többek között itt fogták el Magyarország első miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost. Reformkor, nemzeti ébredés – a Károlyi-palota tökéletes helyszíne a mától hétfőig tartó Erkel-napoknak.

Tölgyesi Gábor
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától hétfőig négy különleges műsornak, öt előadásnak ad helyet a pesti Károlyi-palota. Itt tiszteleg a magyar nemzeti opera kétszáz éve született atyja, Erkel Ferenc emléke előtt a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. A mintegy kétszázötven közreműködő művészt felvonultató eseménysorozatban Erkel kéziratban lévő, sosem hallott kompozíciói, az általa is megzenésített, majd visszavont Szózat is felhangzik. Megidéződik az a kor, amely őt körülvette: a kávéházakban hallott verbunkos, a kortárs költők, akiknek verseit megzenésítette, a szintén kortárs Mosonyi és Liszt művészete. Az Erkel-napok házigazdája Ókovács Szilveszter, lapunk szerzője lesz.
A nyitókoncerten Szecsődi Ferenc hegedűművész, Kassai István és Nagy László Adrián zongoraművész, valamint a Strausz Kálmán vezette Honvéd Férfikar Erkel kevésbé ismert műveit szólaltatja meg.
Az Erkel és az irodalom című esten a komponista dalterméséből mutatnak be néhány olyan alkotást, amely létezéséről korábban kevesen tudhattak. Portisch Lajos nemzetközi sakknagymester és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész közösen fog zenélni, az Erkel és a sakk című napon negyven résztvevős, amatőr nyílt sakkversenyt, továbbá élőbábos sakkjátszmát is rendeznek a Bánk bán és a Hunyadi László szereplőivel. A témaválasztás oka: Erkel 1865 és 1893 között töltötte be a Pesti Sakk-kör elnöki tisztét.
Szombaton a Károlyi-palota termeiben színielőadást tartanak. Felidézik 1888. december 15-ét, azt a szombatot, amelynek másnapján a karmesteri pályájának ötvenéves jubileumát ünneplő Erkel Ferencet köszöntötte az egész magyar kulturális élet. Eközben – beleszőve az Ókovács Szilveszter által írott kis alkalmi darabba – nagy Erkel-operák több fontos és népszerű részlete hangzik el, számos ritkasággal kiegészülve, fiatal énekesek közreműködésével.
A záróeseményen a legrégebben alapított, ma is működő hivatásos magyar szimfonikus együttes, a Filharmóniai Társaság Zenekara játszik a Károlyi-kertben, Medveczky Ádám vezényletével, neves szólistákkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.