Polip

Ludwig Emil
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számunkra eddig csak a filmekből ismert, érdekhálózatokként működő, polipszerű összefonódások képe rajzolódik ki a kormányzati elszámoltatás során eddig megismert ügyekből, így azon szerződésekből, amelyeket az elmúlt években állami és költségvetési szervek vagy éppen fővárosi cégek kötöttek magánszemélyekkel, vállalkozásokkal. Az ártalmatlan és intelligens polip – kinek a végzete, hogy grillen sütve és bő fokhagymás olívával ízesítve az egyik legjobb étel a világon – igazán nem tehet arról, hogy a neve immár közmondásosan a békeidőben legkártékonyabb bűnöző bandákkal fonódik össze. Vicces, amint a „tisztességükre” mindig oly kényes gazemberek és politikusok irtózva viszszautasítják, hogy őket összehasonlítsák e jámbor gasztronómiai áldozattal, amint most éppen a Gyurcsány–Bajnai-korszak magukat találva érző állami vezetői és a „csókosaik” teszik a szócsöveiken át (amico dello amici, a barátok barátai). Az idézőjeles csókos szó nem öncélú zsargonként áll itt, hanem a klasszikus maffia világának egyik szakkifejezése gyanánt – amint az alábbi kis történelmi háttérből mindjárt kiderül.
A szervezett bűnözés szülőhazájaként a csodálatos Olaszországot, azon belül is Szicíliát tartja számon a művelt világ. Valóban, a szegény és kopár, elmaradott délen alakult ki az a megélheti válság a XIX. században, aminek szociális oka egyszerűen az volt, hogy a gyorsan népesedő sziget minden vagyonát és hatalmát a lakosság tíz százalékát sem kitevő nemesi oligarcha vonta magához. Az első vérfürdőt Garibaldi 1860-as felszabadító háborúja idején rendezte a maffia, a legaljasabb módon a tájékozatlan szabadságharcosokkal lövetve halomra a földesurak ellen lázadó nyomorgókat. Ne merüljünk el a maffia – a szicíliai Cosa nostra, a calabriai, nápolyi és a többi szervezet – szövevényes és regényes históriájában, a híres családok (famiglie, fratellanze) történetében, legyen elég annyi a védelmi pénz (pezzo) szedéséről, a hallgatás (omerta) törvényéről és a vérbosszú (vendetta) intézményéről, amennyit megismerhettünk A Keresztapa című, alapvető tananyagból. Ott láthattuk, milyen jelentősége van az üzletemberek közötti rituális csóknak (baccio).
A dolog akkor kezdett igazán nagyszabásúvá válni, amikor az első millió (talicskányi) lírával meg dollárral már rég elszámolt maffiózók elkezdték tisztára mosni a pénzüket – és magukat –, bankokba és nagy vállalkozásokba fektetve a profitjukat. Az 1970-es évtizedre tényszerűen megvalósult Olaszországban a szervezett bűnözés és az állam közötti félig titkos, félig mindenki számára nyilvánvaló együttműködés, mégpedig a politikai pártok szíves és gyümölcsöző együttműködésével. A régi és új típusú – fekete- és fehérgalléros – maffia ekkoriban érte el a csúcsát, tűrhetetlen terrorjával a szétesés szélére sodorva Itáliát.
Szicíliában a nyolcvanas évek második felére telt be a pohár. Posztumusz a XX. század legnagyobb hőseinek kikiáltott rendőrtisztek, vizsgálóbírók álltak a maffia elleni háború élére, az első monstre perben több ezer évnyi börtönt kieszközölve a banditákra a bíróságon. Az utolsó nagy vérbosszút 1992. március 23-án hajtotta végre Giovanni Falcone államügyész és kísérete ellen a Cosa nostra sarokba szorított főnöke (pár napja láttam a kőobeliszket a Palermóból a Falcone-Borsallino repülőtérre vezető sztráda mentén, ahol azon a szombat reggelen 350 kiló dinamit 100 méter hoszszan repítette levegőbe az autópályát, rajta a konvojjal). Az áldozat nem volt hiábavaló: a klasszikus, primitív utcai maffiakorszak véget ért Itália legfertőzöttebb területén. Csakhogy a pénz és hatalom természete szerint átalakult és korszerűsödött. Átlépte Olaszország határát – részben már régebben is –, és nemzetközivé vált. Az emlékezetes olasz tévésorozat (A polip) tanúsága szerint gyorsan eljutott a politikai rendszert váltott Oroszországba és az egykori csatlós országaiba is, az addig a XX. századi feudalizmus – azaz szovjetrendszer – viszonyai közt ügyeskedő maffiózók egyből fehérgalléros bűnözőkké vedlettek át, inkább kígyóra emlékeztetően, a régi állampárt hegemóniájára és csókosaira épülő, valóban polipszerű hálózattal.
Azok az ügyek – még messze nem minden –, amelyeket az itteni elszámoltatás eddig megnevezett, mindenben megfelelnek a fehérgalléros bűnözés ismérveinek, a „polipszerű” kifejezés használata tehát semmivel sem sértőbb, mint amikor valakit gyanúsítottnak, terheltnek, vádlottnak, elítéltnek szólítanak. A corleonei Szent Bernát legyen hozzájuk irgalmas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.