Röviden

MTI
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afgán bojkott
Párizs. Az afgán lázadók – tálibok utáni – második legnagyobb csoportja, a Hezb-i-Iszlámi nem vesz részt szombaton „a külföldiek által ellenőrzött” parlamenti választásokon – közölte Gulbuddin Hekmatjar hadúr, az iszlamista szervezet vezetője egy francia napilapban megjelent interjújában. Hekmatjar szerint „csak a megszálló erők távozása hozhatja el a harcok végét”. A Hezb-i-Iszlámi ellentmondásos viszonyt ápol a tálibokkal: céljaik nagyjából megegyeznek, de akcióikat tekintve külön utakon járnak. (MTI)

Pekingi engedély a koreai utódláshoz
Szöul. Peking szöuli hírszerzési források szerint hozzájárult ahhoz, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezért harmadik s egyben legkisebb fia, Kim Dzsong Un váltsa majd a hatalomban. A megegyezés valószínűleg a két Kim augusztus végi kínai látogatásakor született. Az utódlás a Koreai Munkapárt kongresszusának keretein belül történne, ám a pártfórum ülését folyamatosan elhalasztják, szöuli értesülések szerint a vezér rossz egészségi állapota miatt. (MTI)

Újabb bírálat Franciaországnak
Brüsszel. A hét végén nyilvánosságra került, roma telepek felszámolásáról szóló belügyminisztériumi körlevélre reagálva szégyenteljesnek minősítette az igazságügyi EU-biztos, Viviane Reding a francia hatóságok romákkal szembeni fellépését, és a diszkrimináció miatt kötelességszegési eljárást kezdeményezett Párizzsal szemben. Franciaország „meglepve” fogadta a hírt. Eric Besson francia bevándorlásügyi miniszter közben azt nyilatkozta: véget kell vetni annak, hogy az Európai Uniót sokan menekültügyi szupermarketnek tekintik, és az uniós szabályokat szigorúan betartva féken kell tartani a bevándorlást. (MTI)

Új médiatörvény Szlovákiában?
Pozsony. Új médiatörvényt helyezett kilátásba Iveta Radicová szlovák miniszterelnök kedden a Nemzetközi Sajtóintézet világkongresszusának pozsonyi ülésén, ám konkrét időpontról nem tett említést. Radicová beszédében bírálta a szlovák közszolgálati médiát, de reményei szerint a törvény „a sajtószabadság és a médiafelelősség új korszakának nyitánya lesz Szlovákiában”. (MTI)

Szabadulás Iránból
Teherán. Elhagyhatta Iránt Sarah Shourd, annak a három amerikai turistának az egyike, akiket több mint egy éve kémkedés gyanújával fogtak el a közép-keleti országban. A nő néhány órával azután utazhatott el Ománba, hogy az iráni hatóságok szabadon engedték, humanitárius megfontolásból. Társai ellen kémkedés miatt viszont vádat emelnek. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.