A cél a BT-tagság

Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként és az Európai Unió soros elnökeként is kész majd fellépni a megosztottság áthidalása és a globális partnerség erősítése érdekében – jelentette ki tegnap New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitájában elmondott felszólalásában.

MTI
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál egyhetes New York-i tartózkodása alatt elsősorban arra törekedett, hogy meggyőzze tárgyalópartnereit: Magyarország megfelelő nem állandó tagja lenne az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a 2012–2013-as időszakban. A BT-nek öt állandó és tíz nem állandó tagja van, utóbbiakat két évre választja az ENSZ közgyűlése. A tagság lehetőséget ad egyes államoknak arra, hogy számukra fontos témákra tereljék a figyelmet.
Az ENSZ-palotában Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy az emberi jogok erősítése és védelme a magyar külpolitika sarokköve, és hogy Magyarország az Emberi Jogi Tanács tagjaként az ENSZ fórumain is aktív szerepet kíván játszani ezen a téren. Schmitt Pál kifejtette, hogy a kisebbségek jogainak fontos helyet kell kapniuk a nemzetközi közösség napirendjében. A köztársasági elnök elmondta, Magyarország budapesti központtal megalapítja a Tom Lantos Intézetet, egy olyan nemzetközi központot, amelynek célja az emberi és különösen a kisebbségi jogok előmozdítása és a tolerancia értékrendjének elterjesztése. Felhívta a figyelmet arra a magyar kezdeményezésre is, hogy Budapesten hozzák létre a népirtás és a tömeges atrocitások elleni központot, amely fontos szerepet tölthetne be a készülő tragédiák előrejelzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.