A gyáva

Seszták Ágnes
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az országban nem lesz rend, amíg Gyurcsány Ferenc mint egy rafkós tintahal fröcsköli maga köré a sötét levet, benne az igazság morzsáival kevert hatalmas hazugságokkal és rosszindulatú vádaskodásokkal. Nincs még egy ilyen hataloméhséggel, önbizalommal és súlyos önértékelési zavarokkal megvert férfiú közel s távol, mint ez a klán-Benjámin, aki beházasodott egy olyan családba, amelynek tagjai a hatalom és a hálózat évtizedes birtokosai, s nemcsak luxuskörülményeket, de fényes politikai karriert is „csináltak” neki. Gyurcsány hatalmas ambícióval igyekezett megfelelni ennek a képnek, és nem voltak gátlásai. Nyolc év ámokfutás után belebukott, mert kiderült, hogy ő nem „jó vagyok az országnak”, de egyenesen kártékony. Talány, hogy miért nem látja be, hogy a keze alatt országa szétzüllött, eldurvult, elvásott, legfőképpen pedig elszegényedett. Persze aki bevallja, hogy neki a kormányzás meg a hatalom orgasztikus örömöt okoz, az menthetetlen. Itt a dolgok eredője, Gyurcsány nem szolgálatnak tekintette a kormányzást, hanem zsákmányszerző akciók sorozatának némi Hugh Grant-i kontár utánzással eltáncikálva.
Csakhogy 2006-ban becsapott a villám.
Előbb jött az őszödi beszéd a maga nyers és trágár mivoltával. Az MSZP és Gyurcsány fejében ma sem képződik meg, hogy ha ezt a televízióban mondja el a miniszterelnök, nem kap érte piros pontot, de a választók szembenézhettek volna kormánya silányságával. Nem, titokban sikoltozta el, és amikor kiderült, nagyon meg volt lepve, hogy az emberek azt kívánták: takarodj a haverjaiddal együtt. Ami ezután következett, az a magyar történelem legsötétebb lapjaira kívánkozik. A szétzavart tüntetések után egy máig érthetetlen, de erősen provokációízű tv-ostrom következett, ahol csak a mozaikokból lehet következtetni, hogy a rendőrség ostobasága nem véletlen volt. Valakik arra pályáztak, ha meghal egy rendőr, akkor másnap szükségállapot. Gyurcsány Ferenc még aznap családi barátjának, Bárdos Andrásnak adott egy telefoninterjút, benne a következőket mondta: „Legutoljára nagyjából háromnegyed órával ezelőtt beszéltem a tábornok úrral, hogy a leghatározottabban lépjenek fel a törvényes kereteken belül.” Ennyit arról, hogy semmi bizonyíték nincs arra, hogy ő közvetlenül irányította volna a rendőrséget. Elég szomorú, hogy négy évvel később egy parlamenti albizottság igyekszik kibogozni az igazságot, ami felettébb kellemetlen. Kezdve attól, hogy mi történt a Magyar Rádió udvarán, meg az igazságügy felkentjei milyen flegmán állnak ma is az egészhez, meg a főrendőri hadovák, hogy hát minden rendben volt. Egészen addig, amíg egy börtönőr bevallja, hogy náci kápókként ütötték-verték az utcán összefogdosott, gyanútlan embereket. Miután Gyurcsány Ferenc recésre koptatta a száját a tekintetben, hogy a politikai csatákat a parlamentben kell megvívni, esze ágában sincs elmenni a parlamenti vizsgálóbizottság elé. Helyette gyáván csupán egy vádaskodásokkal teli levelet ír Kövér László házelnöknek, amiben rosszindulatú, hazug politikai színjátéknak tartja a bizottság munkáját. Mondja az, aki a hazugságot kötőszóvá tette a közbeszédben. A levél amúgy a szokásos blablák gyűjteménye: az ő megrázó igazságbeszéde nem lehetett oka a felfordulásnak és a rombolásnak. Tragikusnak tartja, „hogy ártatlan civilek és munkájukat tisztességesen végző rendőrök százai sebesültek meg”. Híradós téma volt a kórházban pityergése a rendőrök ágyánál, de szava nem volt a darabokra rugdalt öttusázó, a kitört ujjú, kilőtt szemű, véresre vert október 23-i áldozatokhoz. „Ezért én és az akkori kormánypártok alapvetően a rendőrök, és ha úgy tetszik, a köztársaság pártján álltunk, Önök ezzel szemben a bajkeverőket, a randalírozókat mentették” – írja Kövér Lászlónak.
Hát végül is a papír meg a blog mindent elbír! Csak mi nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.