A hiteltörlesztés is erősíti a frankot

Hírösszefoglaló
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci frank ereje jelenleg abból is táplálkozik, hogy a kelet-európai adósok a hitelek visszafizetésével küzdenek – hívja fel a figyelmet a Bloomberg hírügynökség. A Portfolio.hu szakportál által idézett cikkben egyes szakértők arra mutatnak rá, hogy az adósság visszafizetéséhez az ügyfelek frankot vesznek, ami újabb tőkebeáramlást eredményez az amúgy is jó formában lévő svájci frank számára. A hírügynökség idézi a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) adatait, miszerint 5 év alatt 2008 szeptemberére 847,4 milliárd dollárnak megfelelő összegre nőtt a bankok svájci frankban jegyzett követelésállománya, ám (a legutolsó adatok szerint) az idei első negyedévben ez 647,6 milliárd dollárra csökkent. A zsugorodásban az is szerepet játszik, hogy a lengyel és magyar fogyasztók – akik korábban a frankhitelek alacsony kamatát kihasználva adósodtak el – hitelük visszafizetésére törekednek, miután a frank szárnyalása látványosan növelte törlesztőrészletüket.
Ennek az a következménye, hogy a frank tovább drágul, miközben múlt héten a dollárral szemben állított fel új csúcsot a svájci frank és az elmúlt fél év második legjobb teljesítményét nyújtotta a világ fizetőeszközei között. A Bloomberg arra emlékeztet, hogy a svájci jegybank 15 hónapon keresztül próbálta megfékezni a frank szárnyalását.
Miközben a devizahitelesek szenvednek a svájci frank erejétől, az alpesi ország vállalatai egyelőre nem érzik tehernek a túl erős valutát. A jegybank felmérése szerint a cégek 25 százaléka véli tehertételnek a szárnyaló árfolyamot. A felmérés kapcsán ugyanakkor több szakértő is arra figyelmeztet, hogy a tartósan erős frank hamarosan kifejtheti negatív hatásait az exportőr vállalatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.