A jövő nyugdíjasai biztonságban vannak

Nem éri veszteség a magán-nyugdíjpénztári tagokat, ha a kormány később – ígérete szerint – elismeri a következő tizennégy hónapban visszatartott járulékokat – állítják a lapunknak nyilatkozó elemzők. A lépés azoknak a privát társaságoknak jelent érvágást, amelyek a jövő nyugdíjasainak a befektetéseit kezelték.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen magán-nyugdíjpénztári tagot sem ér kár amiatt, hogy az állam 14 hónapra felfüggeszti átutalásait a magánpénztárak számára – jelentette be Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján arra is kitért, hogy ez a kiesés a későbbiekben valamilyen formában „elismerésre kerül”, azaz nem veszik el ezt a pénzt a jövő nyugdíjasaitól. Az átutalások visszatartása havonta harmincmilliárd forintos teher alól mentesíti az államot, amit a kormány az idén a 3,8 százalékos költségvetési hiánycél betartására, míg jövőre a gazdaságpolitikai reformok végrehajtására használ fel. Mivel a világon sehol sem elégedettek az állami nyugdíjpillér melletti magán-nyugdíjpénztári rendszerekkel, a kormány lehetővé teszi, hogy mindenki szabadon döntsön: visszalép-e az állami pillérbe.
– A költségvetés szempontjából egyértelműen kedvező a kormány döntése a havi 30 milliárdos magán-nyugdíjpénztári utalások viszszatartásáról, ennyivel kisebb lesz ugyanis az államháztartási hiány összege – magyarázta a Magyar Nemzetnek Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Ha később valóban megtérítik az egyéni számlákra át nem helyezett összegeket, akkor szerinte a magán-nyugdíjpénztári tagokat nem fogja kár érni, olyan, mintha az államnak kölcsönadták volna megtakarításaikat, amelyekhez úgyis csak öregkorukban jutnának hozzá. Kérdés azonban, hogy a döntéshozók hogyan képzelik el a kártérítést.
Akiket az intézkedés ténylegesen fájdalmasan érint, azok a magánnyugdíjpénztárak, amelyek már jövő hónaptól elesnek a várható bevételektől, miután az adóhivatal nem utalja át nekik a megszokott összegeket. (Korábban is előfordult már, hogy technikai akadozás miatt háromnegyed éves késésekkel jutottak hozzá a magánpénztárak a bevételeikhez.) Ez akár egy furcsa érdekszövetség kialakulásához is vezethetne, ezáltal a nyugdíjjárulékot kezelő magántársaságok érdekeltté válnak abban, hogy az EU megengedje: a nyugdíjreform költségeivel csökkenthessék a tagállamok a hiányukat. Sörös Csaba szerint ez akkor jelentene komoly lobbierőt, ha más országok is hasonló intézkedéseket helyeznének kilátásba. – A kormány döntése felfogható egy fricskának Brüsszel felé, amiért megtagadta a kilenc tagország kérését az elszámolás megváltoztatására – jegyezte meg Sörös.
– Jó irányba tett lépés is lehet a magán-nyugdíjpénztári befizetések visszatartása, ha a nyugdíjrendszer reformja követi, amelynek keretében megteremtik az állami pillérben az egyéni számlás rendszert – így reagált lapunknak Németh György szociológus-közgazdász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.