A multik és az unió présében a termelők

A tojáspiacon is a multinacionális áruházláncok diktálnak; ugyanis hiába csökkent csaknem felére a nagykereskedelmi ár tavaly óta, a vásárlók mégsem juthatnak olcsóbban a termékhez. A termelők a közeljövőben 10-15 százalékkal szeretnék feljebb tornászni átadási áraikat.

Dénes Zoltán
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavalyhoz képest idén 45 százalékkal kapnak kevesebbet a tyúktojásért a gazdálkodók, ám az áruházláncokban ebből a polgárok semmit sem érzékelhettek, mivel a fogyasztói árak egyáltalán nem csökkentek. A multinacionális kiskereskedelmi hálózatok annak ellenére sem mondtak le az így keletkezett extraprofitjukról, hogy a magas ár és a csökkenő fizetőképes kereslet miatt folyamatosan csökkent a hazai tojásfogyasztás – derült ki a tojás világnapjához kapcsolódó tegnapi sajtótájékoztatón. – A baromfiágazaton belül a tojástermelés az ország 2004-es uniós csatlakozása óta mintegy 20 százalékkal csökkent – mutatott rá Thury Attila, a Tojásszövetség alelnöke. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2005-ben a magyarok fejenként átlag 280 tojást ettek meg egy év alatt, addig 2008-ban ez a mennyiség már csak 261 volt. – Ez – folytatta Thury Attila – nemcsak a válságban visszaeső vásárlóerő miatt következett be, hanem amiatt is, hogy az áruházláncok megszokott üzletpolitikájukat folytatják. Hiába csökkent ugyanis a termelői ár, a nagy áruházláncok nem engedtek az árrésükből, inkább hagyták forgalmukat csökkenni. Úgy vélte, az előző kormány idején aláírt különböző megállapodások hatástalanok maradtak, az áruházláncok továbbra is visszaélnek erőfölényükkel.
Az Európai Unió szabályai is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre kevesebb jércét nevelnek Magyarországon. A csatlakozás évében hazánkban 3,047 millió volt a tojó tyúkok száma, az állomány mára mára 2,265 millióra csökkent. Uniós tagságunk óta az ágazat teljesítménye mintegy 35 százalékkal esett vissza, ezért elmondható, hogy a tojástermelés is a csatlakozás egyik vesztese volt. Földi Péter, a Tojásszövetség szaktanácsadója arról számolt be, hogy a szervezet a takarmányárak 30-40 százalékos emelkedése miatt a tojás termelői árának 10-15, fogyasztói árának mintegy 5 százalékos emelkedésével számol. A szaktanácsadó hangsúlyozta, hogy Magyarország, amely korábban teljesen önellátó volt tojásból, két éve már importra szorul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.