Alkotmányos a nyugdíjdöntés

<p>Az Alkotmánybíróság korábbi döntése alapján egyértelmű, hogy nem sérti az alaptörvényt a kabinet nyugdíjintézkedése. A nyugdíjvédelmi megbízott arra utalt: eltörlik a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságot. Ennek nyomán akár másfél millió ember is elhagyhatja a magánkasszákat, ezermilliárd forintot utalva át az állami nyugdíjrendszerbe.</p>

Jakubász Tamás
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyos, hogy nem sértik az alaptörvényt a kabinet nyugdíjintézkedései. A miniszterelnök és más kormányzati szereplők az elmúlt napokban bejelentették: a következő 14 hónapban az állami nyugdíjrendszerhez kerülnek a magán-nyugdíjpénztári befizetések, és a kabinet lehetővé teszi, hogy a polgárok a magánkasszákat elhagyva visszalépjenek az állami szisztémába. A döntések alkotmányos volta egyértelműen kiolvasható az Alkotmánybíróság (AB) 1998. november 27-én meghozott ítéletéből.
A kabinet 1998-ban feloszlatta az addig működő társadalombiztosítási (tb) önkormányzatokat, és a kormány felügyelete alá rendelte a területet. Az intézkedést azzal indokolta, hogy az önkormányzati megoldás sem az egészségügyben, sem a nyugdíjrendszerben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A lépés heves indulatokat váltott ki a balliberális oldalon, s többen az AB-től kérték a jogszabály megsemmisítését. A testület azonban 1998-ban alkotmányosnak ítélte a tb-önkormányzatok megszüntetését, egyben rögzítette: „az Országgyűlés szabad mérlegelési körébe tartozik, hogy – figyelemmel a társadalmi, gazdasági, szervezeti és egyéb célkitűzésekre – meghatározza a társadalombiztosítás irányítási, igazgatási rendszerét”. Az államnak tehát egyetlen kötelessége van, garantálnia kell az állampolgárok tisztes időskori megélhetését. Arról viszont a mindenkori parlamenti többség dönthet, hogy a nyugdíjasok az állami rendszerből, a magánkasszáktól vagy máshonnan kapják meg havi járandóságukat. Nem szülne tehát semmiféle alkotmányossági aggályt, ha a kabinet eltörölné azt a jelenlegi szabályt, amely kötelezővé teszi a magán-nyugdíjpénztári tagságot.
A hajdani tb-önkormányzatok és a mostani magánpénztárak között több párhuzam is vonható. Az egyik közös elem az önkormányzati jelleg. Az Alkotmánybíróság 1998-as döntéséből ugyanakkor az olvasható ki: nem alkotmányos követelmény, hogy a társadalombiztosítás – s így a nyugdíjrendszer – az önkormányzatiság elvén működjön. Másrészt felvetődik a biztonság kérdése is. A szociálliberálisok 1998-as érvei szerint azért volt nagy hiba a tb-önkormányzatok megszüntetése, mert az a rendszer védte legmegfelelőbben a polgárok pénzét. Érdekes módon éppen a Postabank-ügy cáfolta meg ezeket a szólamokat. Kiderül ugyanis, hogy 1997-ben, a Horn-kormány idején a tb-önkormányzatok több mint tízmilliárd forintos vagyoncserével vállaltak részt a Postabank megmentésében, ám a pénzintézet rövid időn belül összeomlott, a polgárok pedig végleg elvesztették a biztonságosnak hitt tb-önkormányzatokban heverő milliárdjaikat. A tb-önkormányzatoknál a Postabank-ügy, a magánnyugdíjpénztáraknál az elmúlt két-három év ingatta meg a közbizalmat. A válság kirobbanása előtt derült fény arra, hogy a kasszák könyvelésénél komoly problémák vannak. A szabálytalanságok miatt számos pénztárat megbírságolt a felügyelet, ám továbbra sem tudni biztosan, hogy a munkavállalók pénze akkoriban kinek hajtott hasznot. A könyvelési bonyodalmak után a krízis rengette meg a pénztári rendszert. Számos polgár azzal szembesült: hiába fizette egy éven keresztül a tagdíjat, a nyugdíjkasszában tartott pénze mégis csökkent.
E történésekre utalva a múlt héten a nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a magánnyugdíjrendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezután – a hét végén – bejelentették, hogy a kormányfő nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki Selmeczi Gabriellát. A fideszes képviselőnő bemutatkozó tájékoztatóján közölte: azt a feladatot kapta, hogy áttekintse a hazai magánnyugdíjpénztárak 12 éves működését. A megbízott különösen azt vizsgálja majd, hogy magatartásukkal a kasszák mennyivel rövidítették meg a lakosságot. Selmeczi Gabriella a kormány terveiről is beszélt. Szavaiból arra lehetett következtetni, hogy eltörlik a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságot. Jelenleg a munkavállalóknak csatlakozniuk kell valamely kasszához, nyugdíjjárulékuk jelentős része pedig – az adóhivatal közvetítésével – a kiválasztott pénztárhoz kerül, ahol mindenkinek önálló számlán kezelik a pénzét. Ez annyiban változhat, hogy a jövőben a polgárok eldönthetik: az állami rendszert választják, vagy valamely magánkasszát. Mindez feltételezi azt is, hogy a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok átmehetnek az állami szisztémába.
Ennek kapcsán érdemes felidézni, hogy egy tavalyi törvénymódosítás nyomán 120 ezer ember léphetett vissza a magánkaszszákból az állami nyugdíjalaphoz, s az érintettek fele, körülbelül hatvanezer polgár élt is a lehetőséggel. A váltás egyben azt is jelenti, hogy az átlépők az eddig a magánpénztárban tartott pénzüket is átviszik az államhoz. Pillanatnyilag nagyjából 2,8 millió pénztártagot tartanak nyilván, akik 2700 milliárd forintot fialtatnak a magánrendszerben. Az előzmények alapján nem zárható ki, hogy az új szabályok nyomán másfél millió ember pártol át az államhoz, magával hozva több mint ezermilliárd forintot. A megbízott szavaiból egyébként arra is következtetni lehet, hogy a jövőben az állam személyre szabottan kezeli a nyugdíjbefizetéseket.
A kormány másik nyugdíjügyi lépéséről már benyújtották a törvényjavaslatot. Eszerint a következő 14 hónapban az adóhivatal nem a pénztárakhoz irányítja a tagdíjakat, hanem az állami nyugdíjalapba. Selmeczi Gabriella közölte, hogy ezek a pénzek nem vesznek el, a befizetéseket a kormány el fogja ismeri. Ennek mikéntjéről – és az átlépés szabályairól – a nemzetgazdasági tárca két héten belül javaslatot nyújt be a parlamentnek.
Miközben a Stabilitás Pénztárszövetség értetlenül áll a nyugdíjvédelmi megbízott kinevezése előtt, addig az MSZP szóvivője az MTI-nek úgy fogalmazott: ez több mint arcátlanság. A szocialisták cinikusnak tartják, hogy a kormány előbb „ellopta” kétmillió ember magán-nyugdíjpénztári befizetését, majd a nyugdíjak védelmére miniszterelnöki biztost nevez ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.