Álom egy bankról

Ludwig Emil
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt írja a Helyi Téma, hogy egy itáliai bank elfogad fizetőeszközként parmezán sajtot is az ügyfeleitől. Az olaszok világhírű áruja – de csak az országban egyedül eredetvédett Parmigiano Reggiano – helyettesítheti az eurót. Biztonságos tárolására a pénzintézet külön páncélterme áll rendelkezésre. A hetilap munkatársa utánaérdeklődött, hogy mi, magyarok fizethetünk-e például tokaji aszúval, amely szintén a stabil világminőséget képviseli. A válasz igen is, nem is: vannak pénzintézetek nálunk is, amelyek elfogadnak értékes tárgyakat, így például becses tokaji bort hitelfedezetként, azonban a bankszövetség tanácsadója szerint nincs speciális tárolóhelyük bor – vagy sajt – számára. Termékek fizetőeszközként való használatáról szó sem esik az írásban.
Nálunk nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, mint például Olaszországban, hanem a jó öreg forint. Aminek épp az uniós fizetőeszközhöz viszonyított aktuális árfolyama határozza meg, mennyit kell átváltanunk belőle, amikor füstölt heringet, sört, villamosjegyet, cipőt vagy éppen parmezán sajtot akarunk venni külföldön. E hátrányunkból tőkét is kovácsolhatnánk magunknak! Ha a mi ványadt, az első válságszellőtől is ellibbenő pénzünket megbízható minőségű, idehaza és külföldön egyaránt elismert termékeinkkel helyettesítenénk, máris egy értékálló fizetőeszközünk lehetne. Sokkal biztonságosabb a lengedező, papír alapú forintnál, amit ráadásul nem is lehet megenni.
Elgondolkodtam a dolgon. Az eurót sem lehet megenni, még az ezres címletű bankjegyet sem. Tudják ezt ez olaszok is, csoda, hogy csak a parmezánt vezették be a pénzpiacra, amikor az övék a legjobb szárított sonka is. A híres pastrami szintén gond nélkül tárolható akár évekig, a csemege- és hentesboltok most úgy is néznek ki a hosszú rudakon függő, gyönyörű formájú comboktól, mint egy bank, az árcédulákat nézve. Nem beszélve a spagettiről és a többi száraztésztáról, amelyet aztán végképp bármeddig lehet tárolni, csak legyen hozzá elegendő banktrezor. Kivétkor csupán egy fazék víz, olívaolaj, só és fokhagyma kell hozzá, az értéke centre ugyanannyi, mint a betétkor volt.
Miért ragadunk le mi, magyarok mindig a tokaji bornál, még ha valóban ez az egyetlen, világszerte ismert termékünk is? Van nekünk is épp elég jó minőségű, értékes ennivalónk, amivel megalapozhatnánk a monetáris reformunkat. Ott van a híres szegedi csemege- és fűszerpaprikás szalámi, a magyarosan csípős békési vastag és vékony kolbászok és a további paprikás, borsos, fokhagymás töltött húsárufélék; a füstölt, pácolt disznósódarok, újabban a különböző mangalicatermékek: sózott szalonnák, kövesztett császár- és tokaszalonnák, füstölt lapocka, oldalas, konvertibilis disznósajt. Töpörtyű, váltópénznek. Mind-mind stabilan tartják az árukat, sokkal megbízhatóbban, mint a forint. És micsoda ízük van! Össze sem lehet hasonlítani egy ötezer forintos bankjegyével. Nem szólva ínycsiklandó látványukról, a magyar libamájról, a liba szépséges combjáról és melléről… Elképzeltem magamban a Magyar Nemzeti Húsáru Bankot a Szabadság téren, végre magához méltó feladatot kapna az egykori tőzsdepalota. A hatalmas, klimatizált termekben végtelen rudakon csüngenek a kolbászok, szalámik és sonkák, a polcokon libamájasdobozok és szalonnahegyek, ameddig a szem ellát. Csak ott vannak, csendben lógnak, hevernek, és tartják a beadáskor forintban megállapított árfolyamukat. Elégedetten, büszkén barangoltam a terem folyosóin, arra gondoltam, hogy még ha idegen ötletből is, de sikerült megteremtenem az igazi, értékálló magyar forintot. Mi hozzám képest egy Rákosi Mátyás?
Azután felébredtem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.