Amerika dicsérte Szerbiát

A szerb–koszovói tárgyalások mielőbbi megkezdését sürgette Pristinában az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton szerint Koszovónak is érdeke, hogy elkezdődjön a párbeszéd Szerbiával. Clinton kétnapos balkáni körútja állomásaként látogatott el abba a városba, ahol férjének, a korábbi amerikai elnöknek szobra is van.

Sebestyén Imre
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia halasztana. Hollandia azt kéri az uniós Miniszterek Tanácsától, hogy halassza el a vitát Szerbia uniós csatlakozási kérelméről Serge Brammertz hágai főügyész következő jelentéséig. Ha a Miniszterek Tanácsa ezt elutasítja, akkor Hollandia azon lesz, hogy a kérelem továbbítását az Európai Bizottsághoz, de minden további lépését Szerbiának az uniós integráció során, a hágai törvényszékkel való teljes együttműködéstől tegyék függővé. (S. I.)


A tárgyalások nem húzódhatnak sokáig, célratörőnek kell lenniük és eredményeket kell hozniuk – mondta Hillary Clinton a három országot érintő balkáni körútjának utolsó állomásán, Koszovóban, miután tárgyalt Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel – jelentette az MTI. Vendéglátói, így Jakup Krasniqi parlamenti elnök (aki jelenleg az államfői tisztet is ellátja) és Hashim Thaci kormányfő fenséges fogadtatást rendeztek a függetlenségét leginkább támogató Egyesült Államok külügyminiszterének. Clinton a szerbek képviselőivel is találkozott.
Szerbiában Borisz Tadics államfővel folytatott megbeszéléseket, négyszemközt is, majd a küldöttségek tanácskoztak, aztán pedig szakminiszterekkel tárgyalt külön-külön is. A megbeszélések homlokterében két kérdés szerepelt, az egyik Szerbia uniós csatlakozása, amelyhez támogatást kapott Szerbia –, a másik pedig Koszovó, amely kérdésben csak részben jutottak közös nevezőre. Ez pedig, hogy mielőbb meg kell kezdeni a párbeszédet Belgrád és Pristina között. Erre azonban március előtt aligha kerül sor a koszovói belpolitikai helyzet miatt. Tadics megismételte, Szerbia soha nem ismeri el Koszovót, Clinton pedig konstatálta az eltérő nézeteket, amire egyébként számított is. Szó volt még – főleg az uniós közeledés kérdése kapcsán a hágai körözöttek lefogásáról. Clinton asszony úgy nyilatkozott, hogy hisz a szerb hatóságok őszinte törekvésében, hogy kézre kerítsék a két vádlottat, s ezzel sikeresen befejezzék az együttműködést a törvényszékkel. Ezzel az amerikai diplomata ki is fejezte az amerikai elvárást Hollandiával szemben, hogy változtasson álláspontján, s ezt személyesen is kérni fogja. Hillary Clinton elismeréssel szólt az állam fellépéséről a belgrádi homoszexuális felvonulás kapcsán, amikor is megvédte a kisebbséget az igen agresszíven támadó huligánok szervezett támadásaitól. Mindent összevetve Szerbia – amely intést várt Amerikától – dicséreteket és elismerést kapott.
Bosznia-Hercegovinában az amerikai külügyminiszter a reformokat sürgette meg, az állam működésének átalakítását, hogy ez a megosztott ország is közeledhessen az Európai Unióhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.