Auschwitzi emlékezés

<p>A Reichstag épületének egy kövét is beépítik abba az emlékdombba, amely az egykori koncentrációs tábor területén készül Auschwitzban. A kopiec néven ismert dombok emelése Lengyelországban ma is élő szokásnak számít. Az egykori sírhalmokra emlékeztető, néhány méter magas, mesterségesen összehordott magaslatok általában jeles személyek, vagy fontos történelmi események emlékét őrzik.</p>

Koncz Éva
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az auschwitzi emlékdomb állítását a tábor egyik volt foglya, a nemrég elhunyt Józef Szajna professzor kezdeményezte. Az ünnepélyes alapkőletétel alkalmából elhangzott beszédében, még 2007-ben a professzor többek között azzal indokolta a kezdeményezés aktualitását, hogy annyi fájdalmas tapasztalat után, a harmadik évezred ismét háborúval kezdődik. A professzor azt javasolta, hogy minden jóakaratú ember, az államfők és a különböző szervezetek tagjai hozzanak legalább egy követ, egy darab földet – és adjon ez is egyfajta belső megtisztulást, katarzist mindenki számára.
A Reichstag épületének kövét Norbert Lammert, a Bundestag elnöke a varsói felkelés volt résztvevőinek adta át október elején. A korábbi felajánlások között van többek között egy tetőcserép Nagaszakiból, a názáreti Angyali Üdvözlet-barlang boltozatának egy darabja, a jeruzsálemi Siratófal egy köve és egy kő a tarnówi börtön kövezetéből, ahonnan az első foglyokat szállították Auschwitzba. Az idén, az első fogolyszállítmányok érkezésének 70. évfordulóján, június 14-én leplezték le Józef Szajna emlékművét, amely a tervek szerint az emlékdomb tetején áll majd.
Az auschwitzi volt koncentrációs tábor ma Lengyelország egyik, külföldiek által leggyakrabban felkeresett idegenforgalmi központja. Az 1947-ben létrehozott múzeumot az elmúlt évtizedekben elsősorban lengyel állami költségvetésből származó forrásokból, valamint a múzeum saját bevételeiből tartották fenn. Az épületek állaga azonban az idő során jelentősen megrongálódott, a gyűjtemények és kiállítások anyagát pusztulás fenyegeti, jelenleg az egész együttes felújításra szorul. A konzervációs munkálatok költségeinek fedezésére 2009 januárjában nemzetközi alapot hoztak létre. Az alapítvány számlájára az Európai Unió több tagállamából érkeztek támogatások. A költségek legnagyobb részét Németország vállalta. A német állam által felajánlott összeg a teljes felújítási költség felét fedezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.