Brit dühöt szült a segélymunkás halála

Jotischky László
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Afganisztánban szeptember 26-án elrabolt brit segélyszervezeti vezető halála felháborodást keltett Nagy-Britanniában, és ez nem kizárólag a terroristák ellen irányult. Bár a Times tegnapi vezércikkében rámutat, hogy a tálibok az igazi bűnösök, ahogy a tragédia részletei lassan kibontakoznak, az amerikai kommandósoknak is kijut a britek haragjából.
Az első jelentések szerint a péntek éjszaka lejátszódott mentési kísérlet azon bukott meg, hogy „egy öngyilkos tálib terrorista magához szorította a brit nőt, majd felrobbantotta önmagát”. Hamarosan kiderült azonban, hogy az egyik amerikai kommandós dobott kézigránátot abba a helyiségbe, ahol Linda Norgrove-ot fogva tartották.
A brit felháborodás egyik oka az, hogy a mentési kísérlet végrehajtói a brit kormányt is hazugságba keverték, hiszen William Hague brit külügyminiszter, a helytelen tájékoztatás alapján az eredeti, amerikai verziót jelentette be. Amint David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló NATO-haderő amerikai parancsnoka közölte, hogy ez az eredeti verzió helytelen lehet, Barack Obama elnök telefonon értesítette David Cameront, a brit miniszterelnök pedig sajtóértekezleten tájékoztatta a brit médiát. Közölte: a brit kormány azért járult hozzá a kockázatos amerikai mentési kísérlethez, mert Linda Norgrove-ot, három szabadon engedett afgán társával ellentétben, Pakisztánba akarták vinni, ahol bizonyosan megölték volna.
Sokan úgy vélik, hogy az SAS nevű brit kommandó alkalmasabb lett volna az akcióra, de közlésük szerint a körülmények annyira kedvezőtlenek voltak, hogy aligha vállalkozott volna ezen a helyen és ebben az időben erre a feladatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.