Döntés a válságadóról

<p>Tegnap késő este elfogadta az Országgyűlés az energetikai, a távközlési és a kereskedelmi láncokat érintő különadó bevezetéséről szóló javaslatot. A Fidesz, illetve a KDNP mellett a Jobbik is igennel szavazott, a szocialisták nemmel, az LMP pedig tartózkodott.</p>

Munkatársainktól
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vitában a fideszes Rogán Antal azzal érvelt, hogy a különadó bevezetésére azért van szükség, mert az előző kormány meghamisította a költségvetési adatokat, és az átadás-átvétel után derült ki: 500 milliárdos lyuk tátong a büdzsében, ekkora többletbevételre van tehát szükség, hogy a 3,8 százalékos hiánycélt tartani tudjuk. Hangsúlyozta, most, ellentétben az előző kormány politikájával, nem a kisembereket, a kis- és a középvállalkozásokat terhelik, hanem azokat, akiknél a legtöbb profit keletkezett.
Előzőleg a T. Házban újabb részleteket ismertetett a második akciótervből Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány szándékai szerint többek között összevonják a Volán cégeket és a MÁV-ot, több tíz milliárd forinttal csökkentik az állami bürokrácia kiadásait. – A második akcióterv lényege a közérdek érvényesítése. Az igazságos közteherviselés, a munkahelyteremtés és -megőrzés, valamint az értelmetlen bürokrácia csökkentése az a három terület, amelyen az államot a közérdek szolgálatába kell állítani – jelentette ki a miniszterelnök. A kormány támogatni kívánja a nők részmunkaidős foglalkoztatását is, és bevezetik az agráriumban is a Széchenyi-kártyát.
A második akcióterv élénk visszhangot váltott ki az érintett nagyvállalatok körében is. Bár a pontos számítások nem ismeretesek, néhány nagy piaci szereplő befizetése csaknem a teljes különadó-elvárást fedezheti mind az energiaiparban, a kiskereskedelmi láncoknál és a távközlési cégeknél. Akár az összesen remélt évi 161 milliárd forintnál is több csuroghat az államkasszába. Az államháztartási hiánycélok betartását célzó kormányzati elképzeléseket a londoni felzárkózó piaci elemzők is elismerik, noha az adóterveket kevésbé biztatónak vélik. Hazai szakértők viszont úgy látják, az új adórendszer nyomán a gyermekes családoknál lényegesen több marad. Hangos polémia zajlik a magán-nyugdíjpénztári változásokról is, holott számítások szerint az emberek jobban jártak volna, ha hazai állampapírokba fektetik a pénzüket.
Részletek a 3., 11. és 13.,
vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.