Egymásra hangolódtak

Pécs a kulturális évad menetrendjét tekintve lassan befordul a célegyenesbe – az utolsó negyed felütésére, október elsejére igazi zenés, táncos kavalkádot időzítve. A zene világnapjára új dal született, amelyet kisebb magyar népzenei válogatott ad majd elő Pécsett; a fokról fokra kiteljesedő produkcióban a művészek öt-hat órán át egymásnak adják majd a stafétát a Kossuth téren. A nap dalához klip is készül. Belestünk a felvételre.

Klementisz Réka
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madárka, madárka, csácsogó madárka – kezd bele a szép palócföldi búcsúzó dallamába Csík János a tőle megszokott szerénységgel. Torkát köszörüli, bajsza alatt somolyog, az üvegfal mögül alig hallani. A kis budai stúdiószobában tucatnyian zsúfolódnak, ki-ki mantrázza a neki szánt szólamot, fejenként csak néhány dallamfoszlány jut, meg a kórus, abba kell mindent belesűríteni. Ferenczi Gyuri persze nem bírja megállni, percenként villant valami betyárgeget, viháncol, mint egy kamasz, csak jutna már sorra. Addig marad az elektromos szipka. Herczku Ágnes és a Csík zenekar női hangja, Majorosi Marianna egymásra hangolódva készülnek a felvételre – kint a kertben egy cseresznyefa alatt dúdolnak. Két kamera máris ott terem.
Miközben az autentikus népdal feldolgozója, a nap dalának szerzője, Szirtes Edina Mókus odabent a folkberkekből verbuvált kórus épp soron következő tagozatát vezényli, a kertben dőlnek a sztorik; a prímet ki más vinné – Ferenczi Gyuri. – Összehoztuk Hendrixet az árgyélus kismadárral! Új nóta, megőrülsz, úgy szól! – bizonygatja Herczku Áginak két eszmefuttatás között arról, vajon kijelenthetjük-e, hogy értjük, érezzük a zenét, miközben a mai napig élő afrikai, indiai archaikus kultúrákhoz képest csak a felületen szagolgatunk. Csillaghegy, vénülő nyár, matinéidő.
A Csík zenekart, Lovasi Andrást, Balogh Andrást (Kalyi Jag, Etnorom), Balogh Gusztávot (Fabula Rasa), Ágoston Bélát, a csíkszeredai Rolét, a Duna Művészegyüttest, Ferenczi Gyurit és a Rackajamet, a Pannónia Filharmonikusokat, Herczku Ágit, Nikola Parovot egy produkcióba szervezni eleve nem csekély dolog, s a sor ráadásul folytatódik, még ha az októberi örömzene-örömtánc fesztiválhoz készülő klip forgatásán messze nincs is jelen mindenki.
A pécsi EKF-rendezvény ötletét az m1-en három éve futó, azonos című tehetségkutató adta, a két színpadra tervezett október elsejei kavalkád lényegében annak interaktív továbbgondolása. A kiindulópont a zene világnapján is a Kárpát-medencei kultúrkincs lesz, hogy aztán a népzene egy ötórás műsorfolyamban – Novák Péter műsorvezetése mellett, tánckoreográfiával kísérve – találkozhasson a dzsesszel, a bluesszal, a rockkal és a klasszikus zenével. A Jókai téri kisszínpadon ezalatt a tehetségkutató idei győztesei és korábbi felfedezettjei kapnak bemutatkozási lehetőséget. Akinek még ez sem elég, kedvére bóklászhat majd táncházból hangszerbemutatóra Pécs közterein.
A zenei világnap szellemének megfelelően a nap dala is egy eredeti népdal többstílusú feldolgozása, amelyben az összes meghívott művész közreműködik a zenemaraton elején és végén egy tizenöt perces blokk erejéig. A klipet és a dal rövidített változatát tévébe, rádiókba szánják az alkotók – már ha a kereskedelmi adók arra érdemesítik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.