Elvi támogatás a Balkánnak

Balkáni körútra indult tegnap az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton, aki a térségbeli amerikai aktivitás csúcspontján, a kilencvenes évek második felében first ladyként, elnök férje mellől szemlélte a térségbeli eseményeket, most jelenlétével száll síkra Bosznia, Szerbia és Koszovó nyitott kérdéseinek rendezéséért és távlati euroatlanti integrációjáért.

Zord Gábor László
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy a hagyományaihoz ragaszkodó mai Szerbia még nem az az ország, ami megfelelne a washingtoni liberális demokrata ideálképnek, arra a belgrádi homoszexuális-parádét kísérő, erőszakba torkolló vasárnapi ellendemonstráció kitűnő bizonyítékkal szolgált. Az ugyanis nemcsak a felvonulókat, hanem a hatalmon lévő Demokrata Pártot is célba vette, mindezt a menethez tüntetőleg csatlakozó jó pár nyugati diplomata szeme láttára. Bár a városon átsöprő indulat és kiindulópontja igencsak eltörpül a Balkán valós problémái és a közelmúlt örökségének terhe mellett, mégis kellően illusztrálja azt a távolról sem barátságos közeget, amelybe Hillary Clinton alámerülni készül.
Az amerikai külügyminiszter ma Bosznia-Hercegovinában kezdi meg látogatását, ahol találkozik a minapi választások nyomán megváltozott összetételű hármas elnökséggel, illetve a nemzetközi közösség főképviselőjével, Valentyin Inzkóval. Nem kerít sort ugyanakkor négyszemközti megbeszélésre Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőjével.
Clinton még ma Belgrádba utazik tovább, ahol Borisz Tadics elnökkel, valamint a külügy- és védelmi miniszterrel találkozik. A legfontosabb feladata itt az lesz, hogy megerősítse a szerbek nemrégiben kinyilvánított szándékát a Koszovóval folytatandó közvetlen tárgyalásokra, amelyet késleltet az egykori szerbiai tartományban beállt vezetési válság. A szerb fővárosban – amelynek jó pár középülete a mai napig magán viseli a Bill Clinton által indított 1999-es bombázás nyomait, s a követség zordon, ablaktalan homlokzata sem az Amerika-barátság bizonyítéka – az egykori first lady olyan civil szervezetek képviselőivel találkozik, amelyekre a 2000-ben kezdődött átalakulás továbbvivőjeként számít Washington. Koszovóban a tengerentúli bábáskodás mellett létrejött fiatal állam vezetőin kívül a külügyminiszter a 11 éve kisebbséggé vált helyi szerbség képviselőivel is találkozik. Hazafelé tartva Clinton megáll Brüsszelben, ahol az EU és a NATO vezetőivel tárgyal, utóbbiakkal az új stratégiai koncepció, illetve az afganisztáni katonai misszió kapcsán.
Miként Joe Biden alelnök tavaly májusi útja, Clinton érkezése is az amerikai elkötelezettséget van hivatva demonstrálni a Balkánon, ahol egy-másfél évtizede még az Egyesült Államok vitte a prímet, teremtett békét a gyenge és vonakodó európai szövetségesei helyett. Megfigyelők azonban megjegyzik: a Bush-érában az amerikaiak lassan átadták helyüket az EU-nak a békefenntartás terén, és gazdasági síkon, például az energetikában egyáltalán nem érződik, hogy fontosabb, keleti teendőik közepette még ide is tudnának figyelmet fordítani az elvi támogatáson túl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.