Hervétől Munkácsiig

Az október végén kezdődő fotóhónap legfontosabb célja a művészeti ág hazai elfogadottságának erősítése, és hogy a külföldön nagy népszerűségnek örvendő magyar fotósok hazájukban is ismertek legyenek. Az idén évtizedes múltra tekint vissza a kétévente megrendezett fesztivál, amely a gazdasági gondok ellenére nagyszabású kiállításokat ígér.

R. Kiss Kornélia
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon ma még mindig kánonkérdés, hogy lehet-e fotóművészetet bemutatni a Szépművészeti Múzeumban. Legelőször a Mérték című, 2006-os kiállítás átütő sikere bizonyította, hogy a fotózást a képzőművészet más ágaival egyenrangúnak kell tekintenünk – emlékeztetett az intézmény főigazgatója, Baán László. Az idén a Szépművészeti ad otthont a fotóhónap legfontosabb, a világhírű Lucien Hervé fotóművész válogatott munkáiból álló tárlatnak. A magyar származású fotográfus idén lenne százesztendős. A kiállítás reprezentatív, a teljes Hervé-életművet átfogó anyagát negyvenezer negatív közül választotta ki és vásárolta meg a múzeum. Az október 28-án nyíló Hervé-kiállításon kívül a Ludwig Múzeum és a Mai Manó Ház is fontos rendezvényekkel gazdagítja a programot. Előbbi Martin Munkácsi 250 képét látja vendégül: a kiállítás 2005 óta járja a világot, Budapestre azonban csak most juthattak el a szintén magyar származású fotográfus munkái, amelyekből a művész mindhárom nagy alkotói korszakát, munkásságának magyarországi, berlini és New York-i szakaszát is megismerhetjük. A szervezők reményei szerint a képek látogatása előmozdítja majd a Magyarországon rejtőzködő Munkácsi-anyagok felbukkanását. Híres magyar fotográfust mutat be az idén a Mai Manó Ház is: Az ismeretlen ismerős című tárlaton Escher Károly képei és életútja adnak egymásnak találkozót. A hírességek megörökítőjeként is ismert fotográfus riportképein kívül láthatunk dokumentumokat Escher civil életéből is. Két másik helyszínen is emlékeznek Escher Károlyra: a budai várban az OSZK eddig jórészt ismeretlen Escher-negatívjait, a hatodik kerületi József Attila Klubban pedig a művész kerületi kötődéseit bemutató kiállítás nyílik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.