Izrael hajthatatlan

Újabb olajat öntött a tűzre Izrael, Benjamin Netanjahu miniszterelnök ugyanis jóváhagyott egy 238 lakás megépítésére kiírt pályázatot Kelet-Jeruzsálemben. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló tegnap azzal vádolta meg az izraeli kormányt, hogy makacsul fel akar számolni minden esélyt a béketárgyalások felújítására. Washington csalódott az izraeli döntés miatt.

Munkatársunktól
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görög–izraeli együttműködés. Amióta Törökország és Izrael katonai kapcsolatai – a libanoni háború, a gázai bombázások, majd a török segélyhajó elleni gyilkos akció miatt – megromlottak, mondhatni be is fagytak, fokozódik az együttműködés a törökök történelmi riválisa, Görögország és a zsidó állam között. Bár a görögök májusban megszakítottak egy közös hadgyakorlatot a gázai segélyflotta elleni támadás idején, a múlt héten rendben folyt le egy kétoldalú helikopteres manőver Kréta és Peloponészosz légterében. Az Izraeli Légi- és Űrerők (IASF) Hacerim és Ramon bázisáról Apache és Blackhawk helikopterek vettek részt, és elsősorban olyan sziklás tengerparti, illetve hegyvidéki terep felett hajtották végre feladataikat, amely hasonlatos Irán Perzsa-öblöt szegélyező, a Hormuzi-szoroshoz közeli partvidékével. (Z. G.)


Felszólította Washingtont Száeb Erekát, hogy az izraeli kormányt tegye felelőssé a tárgyalások és a békefolyamat kudarcba fulladásáért. Izrael a tíz hónapos telepbővítési tilalom lejárta – szeptember vége – óta először írt ki pályázatot új építkezésekre Kelet-Jeruzsálemben. Bár a moratórium csak Ciszjordániát érintette, az izraeli kormány az utóbbi hónapokban Kelet-Jeruzsálemre vonatkozóan sem fordult versenyfelhívással a kivitelezőkhöz. Az izraeli kormány telepespolitikája az izraeli–palesztin béketárgyalások egyik legkényesebb pontja. Hétfőn Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felajánlotta, hogy újabb telepbővítési tilalmat rendel el az 1967-ben elfoglalt területeken, ha a palesztinok elismerik Izraelt zsidó államnak. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője kijelentette, a telepépítés befagyasztására van szükség ahhoz, hogy a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz, és Izrael zsidó voltának ehhez semmi köze.
Izrael legutóbb márciusban írt ki pályázatot kelet-jeruzsálemi lakások megépítésére, ráadásul akkor, amikor a telepbővítési tilalom még érvényben volt. Az akkori bejelentést épp az amerikai alelnök kétnapos izraeli látogatására időzítették. Joe Biden elítélte a lakásépítési tervet, akárcsak most, amikor tegnap Philip Crowley külügyi szóvivő kijelentette, az Egyesült Államok csalódott, az izraeli döntés ellentétben áll az amerikai erőfeszítésekkel.
Izrael az 1967-es, hatnapos háború során szállta meg Kelet-Jeruzsálemet, később annektálta a területet. A lépést a nyugati hatalmak a nemzetközi jog megsértésének tekintették, a palesztinok pedig hevesen ellenezték. Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő államuk fővárosának tekintik, ezért is ellenzik az ottani zsidótelep-bővítést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.