Kérdéses az uniós különadó bevezetése

<p>Javaslatokat jelent be holnap az Európai Bizottság a hosszú távú európai uniós költségvetési szerkezet felülvizsgálatára; az egyik fő kérdés, hogy a nemzeti megszorító intézkedések idején felveti-e a végrehajtó testület egy uniós különadó bevezetésének szükségességét.</p>

Hírösszefoglaló
2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább a nettó befizetők sürgetik a reformot, azok az országok, amelyek többet fizetnek be az uniós költségvetésbe, mint amennyit onnan kapnak. Ők arányosabbá akarják tenni a befizetéseket, és szeretnének teljes bizonyosságot afelől, hogy adófizetőik pénzét olyan célokra fordítják, amelyek tényleges uniós hozzáadott értéket jelentenek mindennapi életükhöz. A távirati iroda tudósítása szerint a bizottság főként a költségvetés finanszírozására jelent be javaslatokat, s a kiadások rendjére vonatkozó változások lehetőségét veszi nagyító alá. A testület azt is vizsgálni igyekszik, hogyan szolgálhatná jobban a büdzsé a kiadások hatékonyságát, különös tekintettel a lakosság és az egységes belső piac érdekeire.
A strasbourgi bizottsági ülésen jóváhagyandó javaslat a várakozások szerint meglehetősen általános lesz, mert míg több lehetőséget felsorol, egyikre sem voksol. A bizottság tagjai csak a közzététel napján véglegesítik a dokumentumot. Ám szinte bizonyos, hogy a javaslat felveti a Nagy-Britanniának egyedülálló módon járó költségvetési visszatérítés megszüntetését – mint az utóbbi büdzséviták során rendszeresen. Ugyanakkor erre brit részről már előre úgy reagáltak, hogy még az említése is puszta időpocsékolás.
A költségvetés felülvizsgálata több más folyó üggyel kölcsönhatásban van. Közülük a legfontosabb talán a közös mezőgazdasági politika reformja. A felülvizsgálat során szó van a belső felzárkóztatást szolgáló kohéziós politika átszerkesztéséről is: ennek bizonyos elemeit néhány tagállam eltörölné, másokat átcsoportosítana a jelenleginél is célzottabb kiadási területekre. A mezőgazdasági kiadások, s a strukturális és kohéziós támogatások az uniós kiadások meghatározó részét képezik, hétéves viszonylatban az ezermilliárd eurót közelítő összegeket jelentenek.

Trichet szigorítana. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet vasárnap lapnyilatkozatban is erősen sürgette, hogy az EU-tagországok tökéletesen tartsák be a stabilitási és növekedési paktum betűjét és szellemét, és támogatva, de kevesellve az Európai Bizottság szigorító javaslatait, úgy vélte, gyorsított eljárásban szinte automatikus szankciókkal kellene büntetni a szabályokat megszegő országokat. Az EU 1997-ben kötött, azóta többször módosított stabilitási és növekedési paktuma írja elő, hogy az államháztartás hiánya egy-egy évben nem haladhatja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, a bruttó közadósság pedig a 60 százalékát, és rögzíti a szabályszegők elleni túlzottdeficit-eljárás menetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.