Lebecsüljük az internet veszélyeit

Vakmerően veszik fel a kapcsolatot a magyar fiatalok idegenekkel a kibertérben – hangzott el egy tudományos előadáson. Statisztikailag ugyan nem nőtt a pedofil-visszaélések száma az internet terjedésével az utóbbi években, az esetek többségére azonban továbbra sem derül fény.

Győr Ágnes
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyítik a pedofilok helyzetét a közösségi portálok, ahol a felhasználókra óriási nyomás nehezedik, hogy reklámozzák magukat – mondta Parti Katalin, az Országos Kriminológiai Intézet (Okri) tudományos főmunkatársa az Interpress Magazin által szervezett előadáson szerdán. Minél több személyes adatot osztunk meg magunkról az interneten, annál nagyobb támadási felületet nyújtunk a potenciális bűnözőknek – fejtette ki. Az internet tagadhatatlanul nagy hatással van az életünkre, arra, hogy kikkel és hogyan alakítunk ki kapcsolatokat. A legtöbb felhasználó Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban él. Magyarországon a népesség 45-47 százalékának van internet-hozzáférése. Azokban a háztartásokban azonban, ahol van iskoláskorú gyerek, ez az arány jóval magasabb.
Mítosz, hogy a szülők jobban ismerik az internetet és a virtuális világ veszélyeit, mint a gyerekek – vélekedett a kriminológus. A kiskorúak közt több az internethasználó, s rendszerint sokkal rutinosabban mozognak a kibertérben, mint szüleik. Parti Katalin szerint felmérések alapján az is kijelenthető, hogy a gyerekek kifejezetten keresik a felnőtt tartalmakat a neten, és gyakran, bátran folytatnak online beszélgetéseket idegenekkel.
Nagy különbség van az Európai Unióhoz 2004 előtt és az azután csatlakozott országok között abban, hogy a felnőttek mennyire próbálják szabályozni a kiskorúak internetezési szokásait. Kelet-Közép-Európában – így nálunk is – a szülők vagy nem ellenőrzik, hogy mit néz meg a gyermekük, vagy a tartalom helyett csupán a kibertérben töltött időt próbálják korlátok közé szorítani.
Az internetes pedofília esetében gond, hogy sokszor ismeretlen a sértett, így a magyar jogszabályok szerint nincs is bűncselekmény. Hazánkban az esetek többségére nem derül fény. Általában más ügyben indított nyomozás közben foglalnak le a hatóságok számítógépeket, és bukkannak az illegális képekre. A fiatalok sokszor nem veszik észre, hogy egy jó heccel maguk is bűncselekményt követhetnek el – mondta Topa Zoltán hadnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa. Egy osztálytársukról készített fénykép vagy videó feltöltése az internetre megvalósíthatja a személyes adattal visszaélést. Érdemes letölteni a biztonsagosbongeszes.org oldalról a Dolphin Knight nevű programot, amely információt küld SMS-ben a szülőnek a gyerek által látogatott honlapokról, és kilépteti a felhasználót, ha trágár szavakat ír online beszélgetés közben – javasolta a hadnagy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.