Magyar szemmel Szicíliában

<p>V I L Á G U T A Z Ó</p><p> Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete. Területe két és félszer nagyobb Ciprusénál, Málta százszor ráférne. 26 ezer négyzetkilométernyi hegy-völgyes földje akkora, mint az öszszes görög sziget együtt – vagy mint a Dunántúl déli fele a Balaton partjától a Dráváig és a Dunáig. Ötmillióan élnek Olaszország e különleges státusú tartományában. Goethe szerint elképzelni sem lehet Itáliát anélkül, hogy ne látnánk Szicíliát. A bölcs német ezt 1787-ben mondta, még éppen száz év kellett utána, hogy – a Garibaldi és a mi Tükörynk vezette szabadságharc nyomán – egyesüljenek a középkori eredetű appennini királyságok.</p>

Ludwig Emil
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Autóval egy kissé messzire esik, vonattal is sokáig tart az út Szicíliába, ráadásul mindkét megközelítési mód drágább a repülőnél. Minél korábban foglalunk helyet a gépre, annál kedvezőbb áron lehet jegyhez jutni (interneten is), nem kell fapadoson senyvednünk sem, a Lufthansa itáliai leánycége naponta közlekedik a Budapest– Milánó–Palermo útvonalon.
A legszebb sziget
Megérkezve a szigetre, rögtön lehet – és érdemes – autót bérelni, a szigeten ugyan van jó vasút és sűrű helyközi buszközlekedés, de sok időt és kényelmetlenséget megspórolhatunk, ha magunk írjuk a menetrendünket. A kora ősz az ideális időszak az utazásra, addigra vége a hőségnek, még meleg a tenger, és megszűnik a zsúfoltság a legkedveltebb látnivalók körül.
Mert ez a lényeg: a látni-, megnézni-, megismernivalók. Jártam már a mediterrán térség országaiban, Albániától a spanyol partokig, Szíriáig, eljutottam Máltára, Ciprus szebbik, törökök lakta felére, de a látványosságok terén mindet felülmúlja a most megismert Szicília. Igaza van a jó öreg G. János Farkasnak, mert szerintem még Itália sem nyújt olyan bőséges, varázslatos, változatos kínálatot az építészeti, műemléki, városképi látnivalókban, mint e lenyűgöző, egyszerre fenséges, egyszerre otthonos és vad, minden pillanatban meglepetést szerző déltengeri sziget.
Na jó, az egy Rómát kivéve, ámbár a palermói érseki székesegyház XIII. századi architektúrájának nagyszerűségével, élményével ott legfeljebb a Szent Péter-bazilika reneszánsz belső tere vetekedhet Michelangelo mester keze nyomaival, és ha hozzá tesszük-vesszük a Szicília fővárosától mindössze nyolc kilométerre található Monreale szintén XIII. századi és szintén lélegzetszakasztó bazilikáját a Teremtés történetének vele egykorú, monumentális mozaik-képregénysorozatával meg a félhektáros, agyonfaragott oszloperdejű kerengőudvarral, hát…
Szicília nyugati partjának magaslatairól – például a Trapani melletti Erice, az antik Eryx – fellegvárából tiszta időben ellátni Tunézia partjáig. Az első ezredforduló táján a sziget is arab fennhatóság alatt volt, a szaracén – magyarul: szerecseny – művészet formavilága különös ötvözetet alkot a román korszak normannak nevezett stílusával. Ez utóbbi a keresztes háborúkhoz, majd a német Hohenstauf királyok uralkodásához kötődik, ők építették tele Szicília sziklaormait tornyos várakkal, kikötőit kerek bástyás erődökkel, és ők alapítottak mindenütt templomokat, kolostorokat, hogy otthon érezzék magukat. Jól elvoltak a halból, vadból, tejből-vajból (sajtból), gyümölcsökből, szőlőből-borból, friss szélből és napsütésből – máig – kifogyhatatlan délszaki birodalmukban.
Kétezer éves bikinis lányok
Ami az antikvitást illeti, Szicília az ókorban a görögök legfontosabb gyarmata volt. A Messinai-szoros hajóforgalmát ellenőrző Siracusa kikötővárosban 300 ezren laktak a hellén uralom fénykorában (manapság százezres város), s aki érdeklődik a görögök építészete iránt, bízvást meg lesz elégedve a sziget kínálatával. Siracusában egy hatalmas, mészkősziklába vájt, lenyűgöző mérnöki számítást és pontosságot tükröző görög színházat bámulhatunk meg – a város híres lakója volt Arkhimédész –; a déli tengerparton, Agrigento közelében, a selinuntei régészeti mezőn egy teljes oszlopsoros Kr. e. V. századi és egy másik, töredékes görög templomot láthatunk. Mellettük a templomok töredékeiből, ezertonnás oszlopokból, pillérfőkből és talpazatokból álló rendetlenség, mintha egy harmincméteres óriás gyermek dobálta volna halomba a legókockáit. A sziget belsejében, Selinuntében a tájat uraló hegy csúcsába vájták bele a kisebb, „kamara”-színházukat a görögök, onnan gyönyörködhetünk a völgyben lévő dór oszlopos templomban és a szőlővel borított, üde zöld hegyoldalakban.
Való igaz, Colosseuma nincs Szicíliának, mint Rómának, de volt a sziget belsejében – Enna város közelében –, kies, erdős-ligetes vidéken egy olyan főúri villa, amelynek megmaradt emlékei szórakoztatóbbak, mint az emberek vadállatok elé hajigálásának egykori színhelye. A közel négyezer négyzetméternyi felületű mozaikmezőn egyebek mellett karcsú lányok strandröplabdáznak, a játékszer színes cikkelyekből van, és a lányok bikinit hordanak. Mint manapság, pedig már jó kétezer évesek. Elmentünk Corleonébe is, de nem találkoztunk senki ismerőssel a moziból; a városka amúgy két szentet is adott az egyháznak, erről nem tudnak annyian, mint Don Vitóról (Marlon Brandóról).
Mindent a szemnek, szájnak
Nincs több terünk a művészeti látnivalók ismertetésére, de minek is próbálkoznánk szóban visszaadni rotációs papíron a nekünk, magyaroknak különösen kedves, Csontváry Kosztka Tivadar festményéről ismert Taormina varázslatos görög színházának, a város fölé magasodó, 3400 méteres Etna és a leírhatatlan kékségű tenger élményét? Vagy a szintén festő ecsetjére kívánkozó Cefalú – kiejtve: csefalu, de sajnos nem magyar – városka piktoreszk látványát a fantáziát megmozgató tengerparti sziklaformációkkal, a horizonton felsejlő Liparai-szigetek vulkáni kúpjaival? Elmesélni, hogyan festenek a pálmaligetek, a piros, édes gyümölcsöt termő fügekaktuszerdők és az árbocrúd magasságú virágot termő agavék, a bíborlila sziromruhába öltöző, illatos bougainvillea-fák és a vaskos törzsű leanderek…
Másféle, vonzó érdekesség, mi több, tanulságos dolog számunkra, hogy Szicíliában bizony nem tudott gyökeret ereszteni a gyorsétkeztetés. A szigetlakók körében a slow food mozgalom járja a fast food helyett. A gasztronómiai élményeket meg a helyi borok minőségét és választékát megint nehéz volna és úgyszólván értelmetlen írásba foglalni, tessenek hinni a tudósítónak.
És ha tehetik, ha telik rá a reménybeli jobb, polgári időkben, ellenőrizzék a helyszínen, amit itt röviden elmeséltem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.