Még mindig a kereskedőláncok diktálnak

Törvények ide vagy oda, szinte lehetetlen teljes mértékben megakadályozni azt, hogy a nagy áruházláncok adott esetben visszaéljenek erőfölényükkel – hangzott el a Versenyjogi Kutatóközpont tegnapi konferenciáján.

Hajdú Péter
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi szabályozás legnagyobb hibája, hogy a kis és a nagy beszállítókat egy kalap alá veszi, vagyis semmiféle védelmet nem ad a kisebb gyártóknak, beszállítóknak, gazdáknak – hangsúlyozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára tegnap a Versenyjogi darázsfészek: nagyméretű áruházláncok beszerzési politikája című rendezvényen. – Pedig a beszállítók között számos nagy tőkeerejű vállalkozás van, amely akár a kereskedelmi láncoknak is képes diktálni, nem is beszélve a kisebb beszállítókkal szemben fennálló erőfölényről.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a jelenlegi szabályozás nem tudja megakadályozni az erőfölénnyel való visszaéléseket, mert azok egy részét jogi eszközökkel nem is lehet megszüntetni. Ezt mutatják a külföldi példák is. Nagy-Britanniában például a szigorú törvények ellenére az áruházláncok a korábbinál nagyobb teret nyertek, Németországban pedig a kezdeti fellendülést követően visszaesett az eljárást kezdeményező beszállító cégek lelkesedése. A Gazdasági Versenyhivatalt képviselő Sükösd Péter elmondta, hogy visszaélést feltételező bejelentés sok akad, de nevét a bejelentők jó része nem vállalja, pedig a hivatal szigorúan bizalmasan kezeli adataikat.
A szabályozás év eleji szigorodása óta az áruházláncok által felszámított különféle díjak száma és mértéke csökkent, pluszbevételekhez inkább az úgynevezett bónusztámogatási rendszerben jutnak hozzá. A díjak felszámításakor a hivatal azt vizsgálja, hogy a kereskedőlánc érdekeit szolgálja-e annak megfizetése, mert ha igen, akkor elindítják az eljárást ellenük. A bónuszrendszerben a kereskedő csak akkor kérhet engedményt az árból, ha az egyértelműen forgalomnövelő hatású, azaz a kereskedőnek és a beszállítónak is bevételnövekedést jelent. Ellenkező esetben büntetésre számíthat. A legnagyobb gond, hogy a kereskedőláncok a pluszpénz fizetésének megtagadásakor szerződésbontással fenyegetőznek, de csak szóban. S így nem indítható eljárás ellenük.
Ugyanakkor nehezíti a hatóságok munkáját, hogy egy-egy nagyobb áruházlánc szerződésenként általában 60-70 melléklettel dolgozik, amelyből csak 8-10 kerül be egy átlagos megállapodásba, azaz mindegyik egyedinek minősül. Ezért nehéz bizonyítani, hogy a cég általános szerződési feltételei hátrányosan érintik a beszállítókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.