Megmozdult a lakáspiac

Közelebb került a fordulat, az első fél évben megállt a lakások árának csökkenése – hangzott el az FHB Jelzálogbank tegnapi tájékoztatóján. Noha közel került a várva várt változás lehetősége, a lakáshitelesek egy részét továbbra is a kilakoltatás réme fenyegeti. Ötven-nyolcvan ezerre becsülhető azoknak az otthonoknak a száma, amelyeknek a tulajdonosai a bankoknál kilencven napnál is nagyobb fizetési késedelembe estek. S ezek egyharmada visszaeső.

Vasvári Éva
2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FHB lakásárindex – amely az idei esztendő első fél évi adatai alapján készült – azt jelzi, hogy a hazai lakásárak csökkenése lényegében megállt. A trendváltással kapcsolatban ugyanakkor nem árt az óvatosság. Mint Harmati László vezérigazgató-helyettes kifejtette: a lakásárak emelkedése elhúzódó folyamat lesz. A gazdasági válságot követő sokk döntően tavaly, a harmadik negyedévben „futott végig” a piacon, ekképpen az idei első fél évben – az előző év azonos időszakához képest – átlagosan 8,5 százalékos árcsökkenést mértek, míg tavaly, a negyedik negyedévhez viszonyítva stagnáltak a lakásárak. Összességében az FHB várakozása – miszerint az ármérséklés lelassul – bekövetkezett. Kedvezőtlen viszont, hogy a lakáspiaci forgalom mélyponton van. A számok önmagukért beszélnek: 2009-ben például, a „leggyengébb” évben 158 ezerről 91 ezerre mérséklődtek a vételek-eladások. Jövőre lassú javulás következhet be.
A háttérben az áll, hogy a lassan stabilizálódó gazdaság állapota törékeny. Magyarország elsősorban az exportteljesítményének köszönhetően lendül túl a mélyponton, miközben a belső kereslet és fogyasztás továbbra is szűk. Ennek ellenére új jelenségek is megfigyelhetők a piacon, jelesül: egyre többen érdeklődnek az eladásra kínált ingatlanok iránt. A potenciális vevőnek jók az alkupozíciói, noha az értékesítés ideje hoszszabbra nyúlt. A kereslet élénkülése tehát jó jel, kedvező még akkor is, ha az eladó mereven – józanul – jár el, és nem értékeli le saját otthonát.
A hitelezési adatok az egy évtizeddel ezelőtti állapotokat tükrözik az FHB szerint. Úgy tűnik, hogy a szabályozások szigorodása, továbbá a tisztán fedezetalapú hitelezések és a devizaalapú jelzáloghitelek megszűnése kedvezőtlenül hatott a hitelkínálatra. A hitelezési adatok ugyanis nem mutatják az élénkülés jeleit. A forintban felvett hitelek állománya zsugorodott, viszont a devizaalapúak értéke – a svájci frank árfolyam-emelkedésével – növekedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.