Méregdrága csomagolás

Bár a 2008-as pénzügyi válság egyik fő vétkesének tartott hitelminősítők és bankok felelősségre vonása elakadt, a norvég kormány az értékpapírok téves besorolásáért és megtévesztésért közel 850 millió dollárra perelte be a Citibankot. Ekkora kár érte ugyanis a norvég központi bankot, amiért a Citigroup kínálta kötvényeket vásárolt, amelyekről később kiderült: fabatkát sem érnek.

Szabó Anna
2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az Európai Unióban immár másfél éve tart a terméketlen vita a pénzügyi válság kialakulásáért felelősnek tartott hitelminősítők megregulázásáról, addig a norvég kormány végre a tettek mezejére lépett. A központi bank összesen 835 millió dollárra (mintegy 160 milliárd forintra) perelte be az Egyesült Államok negyedik legnagyobb bankját, a Citigroupot kétes jelzálogfedezetet rejtő, ám jó befektetésnek minősített értékpapírok eladásáért, valamint a jegybank félrevezetéséért. A norvég központi bank érvelése szerint 2007– 2008-ban összesen ennyi kár érte a világ második leggazdagabb biztosítójának számító kormányzati nyugdíjalapot, amiért a Citi rossz követeléseket sózott rá átcsomagolt formában, és eltitkolta az értékpapírok valódi kockázatát. A periratok szerint az értékesítéskor a Citi nem fedte fel a bank valódi pénzügyi helyzetét, és „azt a veszélyt sem, amit a profit érdekében bevállalt, és amelyet elhallgatott ügyfele előtt”.
A norvég jegybank nemcsak a pénzintézetet, hanem annak jelenlegi és volt vezetőit is beperelte információ visszatartáásért és megtévesztésért. Az összesen 300 milliárd dollárnyi kétes jelzálog-követelések bespájzolása és a valódi pénzügyi helyzet elkendőzése miatt a bankot 2008-ban csak azonnali kormányzati segítség árán lehetett kimenekíteni a csődhelyzetből, a mentőöv az amerikai adófizetőknek összesen 45 milliárdjába került, így a kormány jelenleg is 18 százalékban tulajdonos az óriásbankban. Ennek ellenére a most bíróság elé citált vezetők markát is hét számjegyű prémium ütötte a tavalyi és a 2008-as év veszteségei után, idén pedig csak a közfelháborodás miatt olvadt 400 millió dollárra a kifizetendő prémiumok összege. – Addig nem tér vissza a bizalom a bank iránt, amíg nem fogják viszsza a prémiumokat – nyilatkozta a bónuszok nyomán kitört botrány kapcsán John S. Reed, a Citigroup egyik alapítója, aki szerint a mostani vezetők „semmit sem értettek meg a válságból, és már teljesen elszakadtak a valóságtól”.
A Citinek nem ez az első esete a bírósággal, bár Amerikában eddig viszonylag kesztyűs kézzel bántak velük. A tengerentúli tőzsdefelügyelet szintén a befektetők megtévesztése miatt perelte be a pénzintézetet még júliusban, végül a Citinek összesen 75 millió dollár bírságot kellett leszurkolnia. A bank két korábbi vezetőjének is meggyűlt a baja a tőzsdefelügyelettel, ám ők is viszonylag jelképes – 100 ezer illetve 88 ezer dolláros bírsággal – megúszták a felelősségre vonást. A norvég jegybank kártérítési pere – amelynek indokát a Citigroup visszautasítja – mindenesetre sokkal komolyabb, mint az eddigi bírósági ügyek, és mérföldkő lehet a hitelminősítők és a bankok felelősségének szétválasztása vonatkozásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.