MI A MAGYAR?

Mikecz Tamás
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történészek szerint az erdélyi népfajok erőállományának a magyarságra nézve végzetes metamorfózisa a XVII. század második és a XVIII. század első felében játszódott le. Hogy a folyamat ható okai közül mekkora szerepe volt a tatár és török betörések által a magyarlakta völgyekből elhurcolt vagy legyilkolt tízezreknek […] s mekkora másrészt a kuruc szabadságharcok idején és már előbb is sűrűn fellépő nagy pestisjárványoknak, amelyek a közlekedési vonalak mentén elhelyezkedő magyarság sorait sokkal jobban ritkították s ismét mily nagy a kuruc szabadságharc leverését követő német és rácz dúlásoknak s végül, de éppen nem utolsósorban, hogy mennyi része volt megint a Havasalföldről és Moldvából való tartós beszivárgásnak: azt aligha sikerül tisztázni. Legalábbis a tömegészlelésekhez fűződő igényeknek megfelelő pontossággal. Csak az az egy bizonyos, hogy a magyarság ritkult rendjeiben támadt hézagokat a jobban megkímélt és külső segítséggel, bevándorlással is felfrissülő románok töltötték be. Hogy azután a birtokos családok egyéni érdekből szívesebben alkalmazták az igénytelenebb és fogyatékosabb öntudatú román jobbágyot, mint a magyart, az ismét történetileg igazolható tény. Ténynek veszik azt is, hogy az ilyen jellegű jobbágytelepítéseknek erős románosító hatásuk volt.
A történetíróink által tisztázott tényeken felül nem lehet említés nélkül hagyni azt sem, hogy a magyarság sorait a legkülönbözőbb háborúk – mint hadviselésre alkalmasabb rétegét – jobban ritkították; valóságos kontraszelekció történt ilyen módon! A jobb használhatóságon felül lehetett ennek más oka is; a fejletlenebb és nehézkesebb katonai közigazgatás mellett nem lehetett könnyű a távoli havasok vagy az egészen félreeső községek pásztorát, félnomádját megtalálni és katonasorba állítani. A magyarság a völgyekben és a főútvonalak mentén élt. Hogy azonban az alkalmasságra befolyással levő faji jelleg sem lehetett mellékes, arra éppen újabb adatok világítanak rá. Az első világháborúnak a véres veszteségeit Winkler, a bécsi egyetem mostani professzora dolgozta fel, területi részletekben is feltüntetve a hősi halottak számát. A minket érdeklő Erdélyen belül a legnagyobb a hősi halottak száma a lakossághoz mérten a három színszékely megyében. És ez az általános állításkötelezettség időszakában volt! Milyen lehetett a különbség akkor, amidőn a harcra való alkalmasság fokát s a megbízhatóságot külön is mérlegelték, s amikor ezek a körülmények a magyarság állományának erősebb felhasználását és elhasználását eredményezték?
(Schneller Károly: Szórványok és szigetek sorsa Kolozs vármegyében, 1943)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.