Molnár Attila: Komárom a lehetőségek városa

Jókai Mór szülővárosa több mint egy évtizede baloldali vezetés alatt működik. Molnár Attila, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje szerint a fejlesztések pártérdekek szerint kijelölt úton, ad hoc jelleggel zajlottak. Ezt megválasztása esetén párbeszéden alapuló, tervszerű, hosszú távú koncepció válthatná fel.

Velkei Tamás
2010. 10. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfőbb feladatunk, hogy megóvjuk a munkahelyeket és újakat teremtsünk – jelentette ki lapunknak Molnár Attila, Komárom ellenzéki polgármesterjelöltje. Több mint tízévnyi baloldali városvezetés után a polgári oldal azt ígéri a település lakóinak, győzelme esetén áttekinti a helyi kis- és középvállalkozásoknak nyújtott adókedvezmények és támogatások feltételrendszerét, az iparűzési adó mértékének csökkentését, illetve elengedését, egyéb adóformák átütemezését, fizetési könnyítéseket, a munkavállalók után fizetendő járulékok időleges átvállalását. – A határ menti elhelyezkedése miatt a város kapuszerepet tölt be. Duna melletti fekvése vízi kapcsolatot biztosít számára Nyugat- és Dél-Európa felé. Ezért a gazdasági funkció erősítése érdekében gondoskodnánk az ipari park fejlesztéséről – ismertette további terveit Molnár Attila. Megjegyezte, Komáromnak ezer szállal kell kötődnie Észak-Komáromhoz, a két városrész már most egy gazdasági egységet alkot, de tovább fogják erősíteni összetartozásukat. Mindezt alátámasztja Orbán Viktor kormányfő bejelentése, miszerint a tárgyalások haladéktalanul megkezdődnek a szlovák féllel az új Duna-híd építéséről.
A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje úgy véli, Komárom most nem használja ki kedvező adottságait. – Ha a választók nekem szavaznak bizalmat, munkatársaimmal azon leszünk, hogy az erődrendszer és a gyógyfürdő mellett növeljük a város turisztikai vonzerejét. Ezt a célt szolgálhatja az ipari skanzen, a kulturális és konferenciaturizmus, a sport- és gasztronómiai turizmus – fejtette ki Molnár Attila. A stratégiai célok közé sorolta a fürdő továbbfejlesztését, a minőségi szállások, gyógyszálló építését. A strand mögötti területen egy multifunkciós sportcsarnokot építenének. Hangsúlyozta: a koncepció nélküli, ötletszerű építgetések helyett átfogó, párbeszéden alapuló, szakmailag megalapozott fejlesztési terveket dolgoznak majd ki.
Az UNESCO világörökség-jelölt listáján szereplő komáromi erődrendszer kapcsán elmondta: a Monostori erőd dunai bástyájának fejlesztésével a Duna felől érkezőknek kell kaput nyitni. A Csillag erődben nemzetközi művészeti központot alakítanának ki, az Igmándi erőd tanulmányterve pedig foglalkozik a római kori emlékek bemutatásával. Az elképzelések között szerepel, hogy kompjáratot indítanának az erődök között. Molnár Attila kiemelt feladatnak nevezte a belváros szinte elviselhetetlen forgalmának csökkentését. Úgy fogalmazott: szükséges megvizsgálni egy északi gyűjtőút építésének lehetőségét. A közlekedés fejlesztésének fontos mérföldköve lenne a buszpályaudvarral közös vasútállomás megépítése, amire többféle forrás bevonását tervezik. A polgármesterjelölt a szociális programpontok közül szót ejtett arról, hogy a költségvetési irányelveknél kiemelten kezelik majd az önhibájukon kívül bajba kerültek segélyezését, és támogatni fogják a bajba jutott lakáshiteleseket is. Emellett a pályázati forrásból származó pénzek jobb kihasználásával kiteljesítenék a közmunkaprogramot, amivel csökkenthetnék a segélyből élők számát.
– Komáromnak zöldvárosnak kell lennie – hangoztatta a politikus, aki ennek szellemében parkosítási programot ígért, és említést tett egy arborétum létrehozásának szándékáról is. – Megvizsgáljuk a megújuló energiahordozók felhasználásának lehetőségét, hiszen ezen a területen remek adottságaink vannak – emelte ki Molnár Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.