Molnár Marci rendőr akar lenni

Hanthy Kinga
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy Molnár Csabát hét év után minden vádpont alól jogerősen felmentették, el is jöhetne az igazság pillanata. A volt rendőrnyomozó története azonban nemhogy tisztázódni nem fog soha, de arra is alkalmas lesz, hogy a legendaképződés iskolapéldájává váljon. Hét éve robbant ki a Kulcsár-ügy, azóta nem született meg még a használható elsőfokú ítélet sem. Ehhez képest Molnár Csabának szerencséje volt, mert ügyét szinte gyorsított eljárásban tárgyalták. Hat év a tárgyalótermekben a jogerős ítéletig magyar viszonylatban egész jó statisztika. Molnár exrendőr másik szerencséje, hogy a nyilvánosságban is elégtételt kaphat. Ritkaság. A legtöbb felmentett, a magyar jogrend szerint igaztalanul megvádolt emberen rajtaragad a kabátlopási ügy. Molnár Csaba a második jogerős felmentő ítéletnek köszönhetően végigjárhatta a sajtót, felidézte a kálváriáját. Jó rendőrhöz méltóan visszafogottan.
A Szombat délelőtt című magazin is elkészítette vele a dolgozatát. Mohácsi Edit riporterként kedves volt és megértő, Molnár pedig készséges és privát. Beszélt a gyerekeiről, a nemrég a gépkocsijából kilőtt szír pénzváltóhoz fűződő barátságáról, a megvesztegetés tényállását képező doboz halváról, az aranyozott karperecről és az egzotikus fából készült tolltartóról. A doboz süti az, amelyik a Molnár körül kialakult legenda részét képezi, már nem csupán édes halva, hanem az ostobaság és rendőri abszurdum szimbóluma lett. A pénzmosási ügyekre szakosodott exrendőrt régóta ezzel a történettel azonosítják, sokan még arra is emlékeznek, amikor könnyekkel küszködve jelentette be leszerelését. A legenda azért rossz, mert akadálya a valóság megismerésének. A többség megelégszik vele, és nem kíváncsi arra, mi is történt valójában.
Molnár exrendőr elmúlt hét esztendeje nemcsak azért szomorú, mert az ítéletek fényében ártatlanul hurcolták meg, hanem mert világossá vált, hogy a Kulcsár-történetet sohasem fogjuk megismerni. Azt sem tudhatjuk meg, mi volt valójában a sütimese hátterében. Molnár, ha tudja, sem mondja, mondhatja. Ő is csak arról beszél, ami érdeke. Tanulság viszont: baj lehet a magyar rendőrség működési szabályzatával, ha a dolgozók naponta kénytelenek áthágni. Lehet, hogy csak laza a belső rend. Mindenesetre, ha a Molnár által kiolvasott üzenet igaz, ha a meghurcoltatása tudatos félreállítás volt, mert rosszkor volt rossz helyen, egyben pedig figyelmeztetés is a kollégáinak, hogy jobb lesz engedelmeskedniük, akkor baj van. Reménykedjünk, hogy csak volt. Molnár Csaba a rendőrséget az édesapjától örökölte. Egyelőre a fia, Molnár Marci is rendőr szeretne lenni. Marci mindössze hatéves, mire rendőr lehet, eltelik még legalább tizennyolc. Addigra talán könynyebb lesz döntenie.
(Szombat délelőtt, Kossuth rádió.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.